Moj profil

Znate li zašto već sada trebate smazati sočnu krušku?

Dar od Bogova, prijateljica probave, borac protiv prehlade, saveznica ukusne jesenje pite, samo su neki od pregršta laskavih titula koje s punim pravom nosi kruška. Ovaj sočan plod riznica je minerala i vitamina za kojima organizam nakon ljeta posebno žudi

Prijateljica brze probave i čuvarica kardiovaskularnog sustava

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja u sinergističkom djelovanju s mineralom bakrom potiču djelovanje debelog crijeva te na taj način sprječavaju konstipaciju, time štite zdravlje debelog crijeva i reduciraju rizik od pojave raka, a kod žena u menopauzi može reducirati rizik od pojave raka dojke za 34-50%.
Druga vrlo važna prednost dijetalnih vlakana je i sposobnost reguliranja razine kolesterola u krvi, što je osobito važno za sprječavanje oboljenja kardiovaskularnog sustava. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka.

Eliminatorica stresa i zaštitnica imuniteta

Kruške hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. Visoki udio antioksidanata vitamina A,C i E pomaže u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala čime jačamo imunološki sustav. Zahvaljujući ljekovitom djelovanju antioksidanta glutationa  smanjuje se rizik od pojave moždanog udara.

Riznica kalija

Svježe kruške izvanredan su izvor kalija koji sudjeluje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa, te u metabolizmu bjelančevina i ugljikohidrata. Regulira rad krvožilnog sustava, te sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.

Idealna namirnica za trudnice i djecu

Kruška je bogata folnom kiselinom, a povećani unos folne kiseline stručnjaci preporučuju za vrijeme trudnoće kako bi se spriječio nastanak urođenih poremećaja kod djeteta.
Kruška spada u hipoalergeno voće koje stručnjaci među prvim namirnicama preporučuju u prehrani male djece.

Saveznica lijepe kože i čvrstih noktiju

Zahvaljujući svojoj kombinaciji vitamina kruška ima efekt djelovanja na kožu kao i kreme protiv bora. Zbog vitamina E i B koji pomažu pri regeneraciji kože te vitamina C i minerala bakra, koji su ujedno i snažni antioksidanti pozitivno djeluje na usporavanje starenja kože, te je duboko je hidratizira.
Kruška je i bogat izvor vitamina B skupine zbog kojih imamo zdravu i njegovanu kosu, nokte i kožu.

Kupovanje i čuvanje

Potražite kruške koje su čvrste, ali opet ne pretvrde, glatke kore bez oštećenja, tamnih mekanih dijelova ili znakova plijesni. Boja krušaka ne mora biti jednolična, već može sadržavati crvenosmeđe dijelove ili smeđe točke na kori koji su karakteristike nekih podvrsta i često puta odražavaju intenzivniju aromu.
Zrelost krušaka možete jednostavno provjeriti tako da lagano pritisnete palcem i kažiprstom područje oko peteljke koje bi trebalo biti blago mekano, ali još uvijek čvrsto. Ukoliko kruške nećete odmah koristiti, stavite ih u hladnjak u kojem mogu očuvati svježinu do nekoliko dana. Isto tako ih u hladnjaku treba spremiti daleko od hrane koja ima intenzivan miris, jer kruške vrlo lako preuzimaju miris druge hrane.

Pripremite Cool slastice s kruškama i oduševite svoje najdraže:


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.