Moj profil

Dječje aktivnosti na pikniku

Otvorite klincima apetit atraktivnim sportskim aktivnostima, a mi se nadamo da će vam naši prijedlozi biti dodatni poticaj za izlazak na sunce.

Proljeće je savršeno godišnje doba za provode u prirodi. Klimatski uvjeti su idealni - niti je vruće, niti hladno. Mnoge obitelji s klincima do tradicionalnih višednevnih ljetnih odmora koriste lijepo vrijeme za vikende u prirodi. Osim uobičajenog konzumiranja maštovitih sendviča, raznih salata ili pak pripreme roštilja, svježi zrak možemo iskoristiti i za razne sportske igre.

Otvorite klincima apetit atraktivnim sportskim aktivnostima, a mi se nadamo da će vam naši prijedlozi biti dodatni poticaj za izlazak na sunce.

Vožnja bicikla u čistoj prirodi ubrzat će puls i pojačati disanje te podići tonus mišića nogu i ramena. Klinci obožavaju divlje staze - pazite da vam ne pobjegnu!

Pješačenje. Uz dobru priču i zanimljivosti "po putu" lako ćete propješačiti par kilometara. Natjecanje u pronalaženju neobičnog poljskog ili šumskog cvijeća ili kukaca za najmanje je izvrsna zanimacija. Usput ih možete učiti o ljepotama prirode i tako razvijati svijest o ekologiji.

Bacanje frizbija i najljenije će natjerati na kretanje. Prvo se dodajemo tzv. "lijepim načinom", odnosno raspoređeni blizu jedni drugima, a kad se "zapalimo", onda se krug može i raširiti. (op. a. Znate li kako je poginuo Mujo? Ne? Kažu da je kupio novi bumerang i bacio stari!)

Badminton je idealan za igru u parovima. Rastegnite konopac između dva drveta i eto igrališta. Ukoliko se igra ozbiljnije, badminton je jedna od aerobno najzahtjevnijih aktivnosti pa ide ruku pod ruku s redukcijskim dijetama. Preporučujemo i kad niste na izletu!

Odbojka se kao i badminton može igrati na improviziranom igralištu. Ukoliko pak nemate zamjenske stupove, pokušajte održati loptu što dulje u zraku, uz jedno jedino pravilo - pojedini igrač ne smije dirati loptu dva puta za redom.

Zrende je za male nogometaše odlična vježba spretnosti. Za ovu igru vam treba barem troje sudionika - dvoje ili više koji si međusobno dodaju loptu i jedan koji je pokušava presresti. Onaj kome zrenda (igrač u sredini) oduzme loptu, sljedeći je na redu za hvatanje. Ukoliko primijetite da netko od djece ne uspijeva uloviti loptu, ublažite dodavanje kako ne bi izgubilo motivaciju, a svoju vještinu okušajte na spretnijima.

Trčanje po šumi je najzahtjevnija aktivnost kojom možete upotpuniti izlet. Ipak, ukoliko niste u kondiciji, ali vaši klinci jesu, izmislite poligon za višeboj pa organizirajte natjecanje. Zadaci na poligonu neka uključuju preskakivanje, puzanje, slalom trčanje, bacanje u dalj, precizno gađanje.

Bilježite bodove za svaku disciplinu posebno, tako da imate kasnije mogućnost slabije motiviranim klincima dodijeliti specijalne nagrade, npr. za nabacivanje koluta na štap (disciplina u kojoj preciznost dolazi do izražaja).

Orijentacijsko kretanje je uvijek vrlo atraktivno kada ste na izletu s većom grupom djece, ali i zahtijeva dobru pripremu. Potrebno je rasporediti nekoliko zastavica (kontrolnih točaka) po predviđenoj stazi, a sudionici ih moraju redom prolaziti.

Natjecateljima podijelite karte (koje možete i sami nacrtati pa umnožiti na fotokopirki) s planom kretanja, a na kontrolnim točkama postavite specifičan predmet kojeg moraju opisati kao dokaz da su prošli tu točku (npr. neki neobični cvijet ili oblik stabla).

Postoje mnoge varijante orijentacijskog kretanja, od ovako jednostavnih do zaista zahtjevnih kakve igraju izviđači.

I za kraj - mislite na sigurnost sebe i djece, ne izlažite se najjačem suncu, koristite kremu za sunčanje, upotrebljavajte sredstva protiv insekata i uvijek uza se imajte dovoljnu količinu vode.

Želimo vam ugodan provod!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.