Moj profil

Motoričke sposobnosti vs. motoričke vještine

Razvoj motoričkih sposobnosti vrlo je bitan u prvih šest godina života, a metodologija nije znanstvena fantastika. Svaki moderni roditelj može i treba upoznati osnovna načela i metode razvoja kod svoje djece.

Da odmah riješimo nedoumicu: motoričke sposobnosti su za razvoj djeteta važnije od motoričkih vještina. Prve se razvijaju od malih nogu - kroz osnovne motoričke aktivnostima, a potonje učenjem točno određenih tehnika.

Još ste ovdje? Izvrsno! Pogledajmo razliku između ova dva misteriozna pojma.

Što su motoričke sposobnosti?

Motoričke sposobnosti su opća funkcionalna obilježja u koja spadaju:

  • izdržljivost
  • snaga (relativna i apsolutna)
  • brzina
  • eksplozivnost (kombinacija snage i brzine)
  • koordinacija
  • preciznost
  • ravnoteža
  • gibljivost.

U predškolskoj i ranijoj školskoj dobi najbitnije je razvijati brzinu (sposobnost brze izmjene pokreta), koordinaciju i preciznost (usklađenost ekstremiteta i centralnog živčanog sustava), ravnotežu (sposobnost održavanja nepromijenjenog stanja tijela) te gibljivost zglobova.

Primjerice, gibljivost je vrlo visoka kod male djece, ali se smanjuje očvršćivanjem mišića. Do 9.-10. godine života gibljivost je prirodno vrlo dobra, a treba je kontinuirano početi održavati s oko 8 godina.

Motoričke sposobnosti preduvjet su za kvalitetno izvođenje sportskih tehnika.

Izdržljivost (u narodu poznatija kao kondicija), a pogotovo snaga - lako se sustavno razvijaju i kasnije tijekom razvoja relativno jednostavnim i provjerenim metodama.

U usporedbi s ostalim sposobnostima, razvoju izdržljivosti i snage ne treba pridavati veliki značaj sve do dobi od 12.-13. godine života, kada je pogodno doba za sustavni razvoj tih dviju sposobnosti. To naravno ne znači da ih se treba zanemariti (pogotovo aerobna izdržljivost), ali u svakom slučaju ne treba pretjerivati (op. a. već zamišljam mame i tate po parkiću kako govore dječici "Idemo kući, potrošila si današnju dozu trčanja!").

Što su motoričke vještine?

Motoričke vještine su općenito sve naučene tehnike izvršavanja nekakvih pokreta ili kombinacija pokreta u što spadaju razne sportske tehnike, ali i umjetničke vještine - crtanje, sviranje ili umjetnički ples. I svakodnevne radnje poput korištenja pribora za jelo, rezanja sa škarama, brzog tipkanja na računalu ili vožnje automobila su također motoričke vještine.

Samo razumijevanje sportskih tehnika nije direktno vezano uz motoričke sposobnosti, već je vezano uz kognitivne sposobnosti djeteta, ali su motoričke sposobnosti preduvjet za kvalitetno izvođenje sportskih tehnika te za vrhunske sportske rezultate.

Sklonost pojedinim sportskim tehnikama, odnosno sportu općenito, ponajviše ovisi o osobinama ličnosti - motivaciji, agresivnosti, strahu... pa je prema tome potrebno odabrati sportsku aktivnost koja najviše odgovara naravi malog sportaša.

Motoričke sposobnosti te prate kroz cijeli život!

Bez obzira za koju se sportsku ili umjetničku aktivnost dijete odlučilo, za svaku će mu dobro doći dobro razvijene motoričke sposobnosti. Kao što je to važno i za ostale svakodnevne životne vještine.

Razvoj motoričkih sposobnosti je vrlo bitan u prvih šest godina života, a metodologija nije znanstvena fantastika. Svaki moderni roditelj može i treba upoznati osnovna načela i metode razvoja svojih najdražih.

Spremni ste krenuti? Pratite sljedeće nastavke! Uostalom, zašto bi samo kineziolozi znali tajne velike moći cjelovitog razvoja djeteta?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.