Moj profil

Tjelesne aktivnosti u prvim godinama života – valjanje

Sve se u životu svodi na osnove. Dobri temelji omogućavaju daljnju nadogradnju i ostavljaju prostora za usavršavanje specifičnih vještina. Jedan od osnovnih pokreta je – valjanje.

Već smo utvrdili da je tjelesni razvoj bitan, a evo i nekoliko savjeta za male bebe. Ali zaista male...

Početak svakog pokreta nalazi se u središtu tijela. Mnoge su teorije gdje se točno nalazi apsolutni centar, ali jedno je sigurno - glava i trup (živčani sustav, srčano-žilni sustav, respiratorni sustav, sustav za probavu i izlučivanje) su esencijalni za opstanak.

Ako nam zataji neki organ, crno nam se piše. Ruke i noge s druge strane služe "samo" za kretanje tih najbitnijih dijelova i bez njih, ukoliko izuzmemo psihološke poteškoće, možemo preživjeti.

Mala digresija, naime kada pas, mačka ili lisica izgube jednu nogu, sasvim normalno nastavljaju život. U ljudskoj je prirodi da reagira depresijom na gubitak ekstremiteta i takvim je osobama potrebna prije svega stručna psihološka pomoć, ali i ispravna kineziterapija, koja ima cilj prilagoditi sustav za kretanje novonastaloj situaciji.

U najranijoj dobi dok ekstremiteti nisu još dovoljno ojačali, tijelo se snalazi kako zna i umije, a najviše za što je u prvim mjesecima života sposobno je valjanje. I to je sasvim dovoljno!

Valjanje

Kada lokomotorni sustav usvoji veliko umijeće valjanja, kasnije će sve pokrete (do otprilike druge godine života) izvoditi "iz središta". Zašto baš do druge godine? Zato što roditelji iz neznanja i s lošim navikama kretanja spontano nauče dijete na neispravne kretnje. S dvije godine djeca jako kopiraju svoje roditelje. Jednako kako ponavljaju naše fraze, tako imitiraju i naše pokrete.

___SPACE_CONSTANT___

Valjanje, koje je u osnovi premještanje središta tijela, najmoćniji pokret koji je preduvjet za svaki drugi pokret.

Tipičan primjer lošeg svakodnevnog pokreta je podizanje predmeta s tla. Većina odraslih se pregiba u kukovima ili još gore - u lumbalnom dijelu kralježnice, umjesto da čučnu (pomaknu središte tijela dolje) i naprave pokret s mišićima daleko jačim od uspravljača kralježnice - mišićima natkoljenice.
Zapitajte se: možete li dignuti veći teret iz pretklona ili iz čučnja?

Kretanje iz središta i koncept povezanosti uma i tijela je ipak tema za sebe pa ćemo je obraditi nekom drugom prilikom. Za sada je važno znati da je valjanje, koje je u osnovi premještanje središta tijela, najmoćniji pokret koji je preduvjet za svaki drugi pokret.

Kako se valjati sa svojim djetetom?

Jednostavno - kroz igru. Mala djeca obožavaju svoje roditelje. Kada je dijete još jako malo, igrajte se na vašem krevetu. Zamotajte ili prekrijte bebu u pokrivač ili vašu odjeću i potaknite je da se odmotava. Pri tome budite oprezni da se ne uplaši pa izbjegavajte prekrivanje glave ili čvršće zapetljavanje. Beba nije Houdini i naizgled jednostavan zadatak za malu djecu je pravi izazov!

Kasnije, kada dijete već stasa u pravu djevojčicu ili dječaka, valjajte se po strunjači u sportskoj dvorani ili ukoliko prilike dopuštaju kod kuće. Valjati se u toj dobi možete i malo naprednije pa se tako natječite tko može prijeći veći put jednim okretom. Izmjenjujte i varijacije s rukama iznad glave, s rukama uz tijelo ili sa zatvorenim očima. Na taj način razvijate osjećaj za ravnotežu.

Odat ću vam tajnu - klinci se obožavaju valjati po travi, a još ako je na laganoj nizbrdici... Kad se valjate u travi, pripazite na krpelje i ostale kukce. Zaštitite dijete sredstvima protiv krpelja i komaraca prije te ga istuširajte i istresite odjeću nakon igre. Sredstva za zaštitu možete nabaviti u svakoj ljekarni.

Ne znate kako provesti vrijeme s klincem? Eto ideje!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.