Moj profil

Ukrašavanje oblutaka i kreacije sa školjkama

Opuštajuće je sjediti na obali mora, s nogama u vodi i tražiti lijepe  oblutke i školjke te pogađati kakav lik kriju u svom obliku - baš kao što se igramo s oblicima oblaka. Neki obluci su kao mali spomenari, mogu se poklanjati za uspomenu, a neki  obluci nam mogu biti poput amajlije i imati "čarobne" moći.

Priroda je oduvijek bila izvor inspiracije za velike i male kreativce nudeći mnoštvo materijala najrazličitijih oblika boje i teksture.
Školjke i obluci još su jedan lijepi poklon prirode, ne samo kao podsjetnik na praznike na moru, već i kao materijal za kreativno stvaranje.

Obluci se mogu ukrašavati tehnikom, slikanjem akrilnim bojama ili flomasterima.

Zabava već počinje u traženju. Obluci se osim u moru mogu naći i u slatkim vodama, posebice u brzim rijekama i potocima gdje snaga vode stoljećima kreira glatke kamenčiće. Opuštajuće je sjediti na obali mora, s nogama u vodi, tražeći lijepe  oblutke i školjke te pogađati kakav lik kriju u svom obliku - baš kao što se igramo s oblicima oblaka. Neki obluci su kao mali spomenari, mogu se poklanjati za uspomenu, a neki obluci nam mogu biti poput amajlije i imati "čarobne" moći. Pogotovo ako nam ih je dala baka ili neka druga draga i mudra osoba. Nema ništa loše da imaju počasno mjesto na noćnom ormariću ili tajno mjesto u džepu za vrijeme testa ili ispitivanja. Tako važnim kamenčićima svakako treba dati ime i dobro ih čuvati. 

Obluci

Oblutaka ima u raznim bojama i oblicima, i gotovo da ne postoje dva ista. Zajedničko im je to da lijepo leže u ruci i da svojim oblikom mogu poslužiti za razne namjene. Plosnate oblutke najradije bacamo u vodu kao žabice, u drugima pak prepoznajemo bubamare, profil profesorice s velikim nosom ili neku životinju.

Uz malo boje i dekoracije taj oblik može oživjeti. Neki obluci će izgledati prekrasno jednostavno ukrašeni prirodnim nijansama boja, dok će se drugi obluci uz jarke boje, šljokice i lak pretvoriti u pravu veselu tehno bubu.

Prije ukrašavanja bitno je dobro oprati oblutke u sapunici i ostaviti da se osuše. To je bitno kako bi boja lijepo prianjala na glatku podlogu. No treba izbjegavati gruba sredstva i ribanje kako se ne bi oštetila prirodna boja i izgrebla površina koju je Majka Priroda odnosno Gospođica Voda uglancala. Obluci se mogu ukrašavati decoupage tehnikom, dakle salvetama, slikanjem akrilnim bojama ili flomasterima.

Cvijet na kamenu

U ovom slučaju to je cvijet, no može biti bilo koji drugi lijepi detalj sa salvete.
Treba odabrati lijepi oblutak na koji će stati odabrani detalj sa salvete. Na čisti kamen nanesite malo ljepila za salvete. Na to položite izrezani oblik sa salvete s kojeg ste uklonili dva donja sloja salvete (dakle lijepi se samo gornji sloj na kojoj se nalazi crtež). Mekanim kistom salvetu premažite ponovno ljepilom za salvete počevši od sredine prema kraju. Ako se slučajno salveta potrga, blago kistom vratite motiv na mjesto. Ostavite da se osuši.

Sa stražnje strane flomasterom napišite neku poruku. Može to biti kratka poruka ljetnoj ljubavi, mami, baki ili neka mudra izreka. Nakon što se flomaster osuši, kako bi poruka bila trajnija preporučujem premazati prozirnim lakom ili tankim slojem ljepila za salvete. 

Školjkice

Uvijek kada pođete u šetnju plažom treba imati vrećicu ili još bolje malu kutiju za spremanje morskog blaga koje se krije na plaži. Skupljaju se samo one školjke koje su prazne i čiste, jer inače imaju jako neugodan miris ako ima ostataka mekušaca.

Neke školjke su jako krhke i zato ih treba prije spremanja umotati u ubrus. Kod skupljanja nikako ne treba ignorirati krhotine školjaka, na prvi pogled izgledaju neugledno, ali ukomponirane u morsku kreaciju mogu izgledati savršeno. Bilo bi zgodno njih staviti u zasebnu vrećicu, baš kao ostatke materijala. Najbolje je skupljati razne vrste školjaka svih veličina. Nikada ne skidajte žive školjke sa stijene niti razbijajte stijene kako biste došli do neke lijepe školjke. Na plaži nam je priroda ostavila dovoljno ukrasa, a iz poštovanja i zahvalnosti prema njoj pustimo  školjke u moru neka i dalje žive i nakon praznika.

Tako važnim kamenčićima svakako treba dati ime i dobro ih čuvati.

Nakon što ste donijeli školjkice doma, treba ih oprati i ispirati nekoliko puta u čistoj vodi i ostaviti da se osuše. Čak i ako školjkice imaju morski miris koji nekima može biti neugodan, ne bi ih se smjelo prati sa sredstvima za čišćenje jer su školjke porozne i mogu promijeniti izgled, a neke se čak i raspasti. Pravi kreativci ne opravdavaju neurednost izrazom "kreativni nered" tako da bi bilo odlično školjke sortirati po veličini i vrsti kako bi bile na dohvat ruke prilikom stvaranja morske kreacije.

Uz školjke za kreacije nam odlično mogu poslužiti komadi naplavljenog drveta. Oni se mogu naći na obalama koje su izložene vjetru i na udaru valova koji nanoseći materijale obalu pretvaraju u pravo nalazište prirodnih materijala. Naplavljeno drvo može imati golublje sivu površinu, i kada se osuši je postojano budući da ga je morska voda na neki način konzervirala. Dovoljno je uzeti nekoliko lijepih grana i zataknuti ih u vazu. Grane vas mogu pratiti kroz cijelu godinu, umjesto bora ukrasite ih i kuglicama, u proljeće šarenim jajima i zečićima ili za party ih omotajte lampicama.

Materijali koji se mogu koristiti uz školjkice trebali bi biti blagih prirodnih tonova, a tu je špaga odličan odabir, zatim prirodni karton, juta, rafija, češeri i ostali plodovi prirode. Za lijepljenje je odličan pištolj sa silikonskim ljepilom, no preporučljivo je lijepiti u prisutnosti neke odrasle osobe.

Držač za salvete

Kao i uvijek kartonske role ubrusa za ruke se uvijek pokažu kao odličan repromaterijal za kreacije. Osnova držača za salvete je upravo rola ubrusa koju odrežete na željenu veličinu. Rolu obložite špagom tako da na rolu nanesete vrućeg silikonskog ljepila i lijepite špagu. Budući da se vruće ljepilo brzo hladi preporučam da stavite najviše 5 cm ljepila i nakon toga preko toga brzo zalijepite špagu. Kada ste obukli cijelu rolu u špagu, kraj presavijte i zalijepite s unutrašnje strane kako se ne bi raspao tijekom korištenja. Odaberite sitnije školjkice i nalijepite ih na držač.  Prelijepi detalj za morsku večeru, poklon baki ili učiteljici nakon školskih praznika.

Morski hvatač snova

Indijanci vješaju prekrasno ispletene hvatače snova ukrašene perjem iznad uzglavlja i prije svega iznad dječjih krevetića kako bi se u mrežu zapleli zlodusi i ružni sni, a perja propuštaju samo lijepe snove i poruke. Naš morski hvatač snova će se pobrinuti da se sve lijepe uspomene s praznika kao i novi prijatelji s mora ne zaborave te da nas uveseljava i kad dani postanu hladniji i kraći. Potrebno je nabaviti mali kolut od pruća, špagu i dovoljno sitnih školjkica.

Unutar pruća ispletite mrežu od špage. Počnite od jednog kraja gdje ćete zavezati špagu u čvorić i rastegnuti je na drugu stranu i ponovno učvrstiti. Bitno je pratiti smjer cik- cak baš poput paukove mreže. Kada ste unutar obruča napravili zvjezdasti oblik od špage, zavežite čvorić na sredini špage i povežite svaki krak špage.

Na kraju s donje strane koluta učvrstite tri ili četiri nejednake niti špage, a na njihove krajeve provucite školjkice. Tu će odlično poslužiti dijelovi školjkica ili školjke koje su šupljikave. Nemojte se zamarati bušenjem školjaka. Budući da su porozne, često prilikom bušenja puknu, a i samo bušenje nije baš bezopasno. Nanizane okrhnute školjke djeluju jednako lijepo i prirodno, a kada se sretnu s drugom niti zveckaju.

Ogrlica od špage i školjaka

Za izradu ogrlice vjerojatno će vam trebati pomoć spretnih ruku bake ili nekog tko zna heklati. Od tanke špage i uz pomoć jedne igle s kukicom isheklajte krug ili srce te ga objesite na komad tanje špage dovoljne duljine kojom će se ogrlica vezati oko vrata. Kod heklanja najbolje je početi s nekoliko malih očica koje se spoje u krug te nastaviti heklati oko malog kruga, uvijek dodavajući nekoliko očica u svakom krugu kako bi se krug mogao širiti do željene veličine. Nanesite malo ljepila i ukrasite školjkicama. Preporučujem da prije nanošenja ljepila odaberete školjkice i njihov položaj.

Držač za sol i papar

Potrebne su tri lijepe, veće školjke. Dvije najsličnije školjke će poslužiti kao držač, a treća kao postolje. Treću školjkicu okrenite udubinom prema dolje i nanesite dosta ljepila. Na sredinu pažljivo i brzo (koliko god je to moguće istovremeno) položite dvije slične školjke udubinom prema gore. Zatim nanesite još ljepila na dio gdje se dvije školjke drže i utisnite duguljastu školjkicu. Oko spojeva postepeno nanosite još ljepila kako bi konstrukcija bila postojana, a ljepilo prekrijte sitnim školjkicama.

Vijenac od školjaka, žičane vješalice i špage

Iza ovog ljetnog vijenca skriva se, vjerovali ili ne, žičana vješalica, koja se dobije u kemijskim čistionicama. Umjesto da ih bacite odlično će poslužiti za kreativne projekte. Potrebno ju je izokrenuti tako da dobije oblik srca. Na žicu postepeno nanosite ljepilo i omatajte špagom. Najbolje bi bilo da taj postupak rade četiri spretne ruke, dakle mama neka nanosi ljepilo, a dijete da omotava špagu. Nakon što je žica omotana špagom, odaberite lijepe komade naplavljenog drveta koje prati liniju žice i učvrstite ga špagom i ljepilom. Naplavljene komade drveta ukrasite školjkicama i kamenčićima čak i stručkom lavande i smilja. Ovaj vijenac će biti divan ukras u spavaćoj sobi, a možete ga i pokapati s nekoliko kapi eteričnog ulja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.