Moj profil
7 sushi zapovijedi
7 sushi zapovijedi

7 sushi zapovijedi

Japanska kuhinja naravno, morala je kad-tad doći na red. Pristupio sam joj više iz filozofske naravi njihovog poimanja svijeta i pristupa mnogim stvarima. Hrana je neizostavan čimbenik. Prije mjesec dana prvi sam put probao sushi. Nećemo se lagati, mislio sam da mi se neće svidjeti ali sam se ipak usudio okušati. "Ne može biti loše, može samo neobično." No kako sam spreman probati sve što se nudi u kuhinjama diljem svijeta tako i sushi nije prošao nepojedeno :D. Od tog dana već sam četiri puta jeo i oduševljenen sam. Ovo su tzv. sushi zapovijedi na koja sam naišao na binimoto.hr, inače poslužavaonice sushija u Zagrebu pa mi se učinilo zgodnim podijeliti s ostalim gastroljupcima.

P.S. Naravno, jesti možete kako želite, no ovo su samo neki savjeti za potpuni užitak u obroku, a i svakako je odlično naučiti nešto novoga u svijetu hrane. A ako nas itko može podučiti kulinarstvu kao vještini i filozofiji, a ne samo jedenju i kuhanju, onda su to svakako prijatelji na Dalekom Istoku.

Sva prava: http://www.binimoto.hr/Sadrzaj/7-sushi-zapovjedi!.html?q=Z2NcMjc%3D

1. Može štapićima, a može i rukom

U Japanu se sushi običajno jeo rukama i to na način da se uhvatio s tri prsta, a štapići su služili samo za konzumaciju sashimija. Danas se i jedno i drugo smatra prihvatljivim, ali zbog higijenskih razloga, kao i velike popularnosti uramakija (tzv. rolica kod kojih je riža na vanjskom dijelu), koji zbog ljepljivosti nisu pogodni za konzumaciju prstima, češće se koriste štapići.

2. Umače se riba, a ne riža

Jedna od najčešćih grešaka pri konzumaciji sushija je umakanje riže u soja umak. Na taj način se upije previše soja umaka, što uništava okus sushija, a nije ni zdravstveno najbolje, zbog visokog saliniteta soja umaka. Sushi se treba umočiti sa strane ribe i to vrlo umjereno. Ukoliko se radi o rolicama, nema drugog izbora nego namočiti rižu, ali i tad vrlo diskretno. Ukoliko konzumirate gunkan sushi, soja se nanosi tako da đumbir umočite u soju i poput kista njime prijeđete preko toppinga gunkan nigirija.

3. Ribom na jezik

Kod konzumacije nigiri sushija pri stavljanju nigirija u usta trebali biste ga okrenuti „naopačke“, tako da riba, a ne riža dodiruju jezik. Na taj ćete način najbolje okusiti kvalitetu sushija. Za to vam, doduše, treba dosta prakse, ali se isplati.

4. Jedan sushi – jedan zalogaj

Sushi se mora pojesti u jednom zalogaju, bilo da je riječ o nigiriju ili rolici. U suprotnom, sushi će se raspasti i potpuno izgubiti svoje karakteristike, koje traže spajanje riže, umaka i toppinga. Možda vam se čini teško, ali nije. Svaki dobar sushi brzo će se „rastopiti“ u ustima i neće vam biti težak za gutanje.

5. Wasabi na sushi, a ne u rižu

Gotovo svaki nigiri sushi imat će tanki sloj wasabija ispod toppinga. Miješanjem wasabija u soja umak teško je kontrolirati jačinu umaka, a wasabi na taj način značajno gubi na intenzitetu i okusu. Wasabi lagano zagrebite štapićem i nanesite ga na sushi, bilo nigiri ili rolicu. Na taj način možete potpuno precizno dozirati intenzitet za svaki pojedini zalogaj.

6. Đumbir se jede između dva sushija

Ukiseljeni đumbir jedan je od najstarijih pročistača okusa. U japanskoj tradiciji listići ukiseljenog đumbira uzimaju se između dvije različite vrste sushija, kako bi se moglo pročišćenog nepca potpuno uživati u svakom pojedinom okusu.

7. Jedite redom od lakšeg prema punijem okusu

Pri konzumaciji sushija imajte na umu da jedete redom – počnite od lakših i suptilnijih okusa poput bijele ribe, povrća i sl., a završite s punijim toppingom poput lososa, tune i govedine. Ljute rolice ostavite za kraj obroka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.