Moj profil

Datule (hurme)

Datule su poznate kao najzdravije voce na planeti. U ovom clanku cu vam dati neke informacije o njima i bice mi drago ako ce nekome koristiti :))

U arapskim zemljama datule predstavljaju popularnu i ekonomicnu namirnicu, lako se cuvaju i suse, i svi ih konzumiraju tokom cijele godine.

Hemijski sastav datula

Procenat secera u datulama iznosi oko 70%, proteina 20% i masti oko 3%. Datule su bogate mineralima: kalcijem, kalijem, zeljezom a sadrze i poprilicnu kolicinu vitamina B i C.

Hranjiva vrijednost datula

Covjek moze zivjeti samo od datula dugo vremena, jer su bogate secerima, lako su probavljive i organizam ih lako apsorbuje. Medjutim, siromasne su mastima i proteinima, i ako se ishrana ogranici samo na njih to moze uzrokovati mrsavost. A ako ih osoba konzumira uz casu mlijeka, onda oni zajedno cine potpunu ishranu iz svih aspekata, jer mlijeko sadrzi dovoljne kolicine masti i proteina ( 7 datula pojesti uz casu mlijeka).

Hrana za porodilje

Datule su bogate kalcijem i zeljezom i zato se preporucuje konzumacija u toku poroda i u postporodjajnom periodu. Kolicina kalcija i zeljeza dovoljna je i neophodna za stvaranje majcinog mlijeka, i da majci nadoknadi ono sto izgubi u toku trudnoce ili dojenja. Zeljezo i kalcij neophodni su za razvoj dojenceta, jer se smatraju vaznim elementima koji ulaze u formiranje krvi i kostane srzi (mozdine).

Najbolja hrana

Preporucljivo je ujutro nataste pojesti 7 datula. Spavanje isprazni zeludac (kao i post) i jetra ne nalazi nista sto bi iz njega crpila i poslala organima, a posto slatko najbrze stize do jetre, i sto joj je najdraza hrana, posebno datule, ona ih intenzivno prihvata, brzo ih sagorijeva i dobivenu energiju salje mozgu i drugim organima. Medicina je dokazala da su secer i voda prvo sto je potrebno organizmu nakon spavanja (posta).

Ljekovita svojstva datula

1) U starim medicinskim izvorima navodi se da konzumiranje datula nataste ubija gliste

2) Stari Egipcani koristili su datule za lijecenje bolesti mokracnog mjehura, zeluca i crijeva

3) Datule su korisne za jacanje crijevnih misica, i pomazu u slucaju zatvora (konstipacije), jer sadrza vlakna koja podsticu pokretljivost crijeva

4) Jacaju maternicu, posebno u toku poroda. Najnovija istrazivanja potvrdjuju da datule podsticu kontrakcije maternice

5) Datule imaju umirujuce djelovanje, tako sto sto djeluju na stitnu zlijezdu. Zato doktori svajetuju da se ujutro daju datule nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje raspolozenje

6) Razmeksane datule u vodi imaju diureticko i laksativno djelovanje

7) Datule sadrze kalcij i kalij i najbolje su za neutralisanje zelucane kiseline, jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutralise kiselinu nastalu nakon konzumiranja hrane bogate proteinima, kako sto su riba i jaja.

Hranjiva vrijednost koja se nalazi u 100g suhih datula:

Voda---20g

Masti---0,6g

Vlakna---2,4g

Vitamin B1---0,8mg

Nikotinska kiselina---2,2mg

Fosfor---72mg

Proteini---2,2g

Ugljikohidrati---75g

Vitamin A---60iu

Vitamin B2---0,05mg

Kalcij---65mg

Zeljezo---2,1mg

U 100g suhih datula nalazi se oko 284 kalorije.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.