Moj profil

Genetski modifikovana hrana izaziva sterilitet

Pripazite sa sojom i proizvodima koji je imaju u svom sastavu, na zalost u vecini slucajeva radi se o GMO...

Vise na: http://www.iowasource.com/food/2010_05_gmo.html

-Posljednja naučna istraživanja o genetski izmijenjenim organizmima koja dolaze iz Evrope pokazuju da je takva hrana veoma opasna i zato "Zeleni Srbije" insistiraju na aktuelizaciji ove teme, izjavio je predsjednik stranke Ivan Karić.

Karić je rekao Srni da je posljednje dvogodišnje istraživanje o uticaju genetski izmijenjenog kukuruza na pacove, rađeno u Francuskoj, pokazalo da upotrebom genetski modifikovane hrane dolazi do zaostajanja u razvoju, povećanja broja kancerogenih oboljenja, oštećenja bubrega, jetre i crijevnog trakta, a u trećoj generaciji su pojedini pacovi bili apsolutno sterilni.

On podsjeća da se radi o transgenetskom inženjeringu u kojem se u biljke vještački unosi gen životinje, bakterije ili virusa za koje se ne zna koje posljedice može imati na ljude i životnu sredinu.

"Imate slučaj da se soja prska totalnim herbicitom koji uništava sve biljke, ali genetski modifikovana soja ima životinjski gen koji je štiti i onda imate duplu štetu: sa jedne strane hemijski tretirate buduću hranu, a sa druge imate izmenjen organizam čiji se efekti ne znaju pouzadano.Sva naučna istraživanja pokazuju da su veoma negativni“, objašnjava Karić.

On je naglasio da je ovo ozbiljno pitanje i da ništa ne smije dospjeti u životnu sredinu ako ima sumnje da utiče na zdravlje i ako nije prošlo laboratorijske analize, prije svega nezavisne.

Prema riječima Karića, evropska istraživanja o genetski modifikovanoj  hrani u posljednjoj godini sadrže čitav niz uznemirujućih detalja o tome koliko je čitav proces industrijskog ispitivanja ovih namirnica neadekvatan.

U pomenutoj studiji koja je rađena u Francuskoj, genetski modifikovan kukuruz, koji je proizvođač učinio otpornim na sopstveni herbicid "raundap" i koji je odobren za ishranu ljudi i stoke u EU, davan je pacovima tokom dvije godine sa ovim hebricidom i bez njega.

Rezultati su bili ekstremno zabrinjavajući - povećanje smrtnosti i  oboljenja bubrega i jetre, te  razvoj velikih tumora, posebno kod ženki.

Većina promjena je počela da se pojavljuje nakon četvrtog mjeseca ispitivanja, što dosadašnju praksu testiranja na tri mjeseca čini potpuno nevalidnom.

Nakon posljednjeg istraživanja, Pokret zelenih u Evropskom parlamentu je zatražio od komesara za zdravlje i zaštitu potrošača da zabrani uvoz modifikovanog kukuruza, "amflora" paradajza i soje, a "Zeleni Srbije" će se, kaže Andrić, zalagati da se i u Srbiji potpuno zabrani proizvodnja i stavljanje u promet genetski modifikovane hrane.

"Prosečni ljudski vek u Evropi je 75 godina, mi govorimo o problemu koji će doći za 50 godina i sa moralnog, ekološkog i etičkog stanovišta nije u redu da buduće generacije plaćaju nesmotrenost i neodgovornost svojih predaka“, kaže Karić.

Prema njegovim riječima, pogrešno je mišljenje da Evropa uslovljava Srbiju da prihvati genetski modifikovanu hranu, jer unutar EU postoje regioni u kojima su ovi proizvodi  zabranjeni.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.