Moj profil

išleri sa žutom kremom/feel good kuharica

Išleri sa žutom kremom

Za djetetove krstitke, prije nekih 17 godina, od sestre sam na poklon dobila tortu prigodnog oblika – ajnpidekla.

Sjećam je se jako dobro, kao uostalom i svih kolača koje sam dosad kušala. Velika, bijela, dekorirana plavim cvjetićima, a unutra prepuna fine žute kreme. Krema je bila tako fina da je naprosto nisam mogla prestati jesti.

Kad sam sve slistila, poslala sam sestru k ženi koja je ispekla tortu da pita za recept. Nisam ga dobila. Žena je poručila: “Drago mi je što vam se sviđa, ali ja zarađujem pekući kolače, slobodno je opet naručite”.

Kapa dolje, cijenim poduzetnički pristup.

Prošlo je 10 godina, sjetila bih se tu i tamo te žute kreme, ali nisam naišla na recept koji bi mi oživio zadovoljstvo nepca koje doživjeh za sinovljeve krstitke.

I onda, jednom na blagajni u trgovini ugledam knjižicu “Moji najbolji kolači”, pitam koliko stoji, a ono svega 30 kuna. Uzela sam je, čisto onako. Dok sam je navečer listala, zapeli su mi za oko čokoladni išleri na 39. stranici. Odlučila sam ih napraviti.

Dok sam kuhala na pari žutu kremu, umočila sam prst u nju da je probam. I jako se iznenadila - to je bio taj fini okus! Nisam mogla vjerovati da sam se nakon 10 godina posve slučajno dokopala recepta.

U međuvremenu, išleri su postali omiljeni u obitelji i kod kolega na poslu, pa ih često radim.  Svi ih zovu “oni tvoji čokoladni”, samo ja “oni sa žutom kremom”.

Potrebno:

tijesto

28 dkg maslaca
28 dkg brašna
14 dkg šećera u prahu
14 dkg oraha
sok od jednog limuna

krema

3 jaja
15 dkg šećera
10 dkg maslaca
1 vanili šećer

glazura

10 dkg čokolade za kuhanje
10 dkg margarina

Od navedenih sastojaka umijesi se tijesto, tanko izvalja i izrežu željeni oblici. Peku se na 180 stupnjeva Celzijusa sve dok se lagano ne zarumene. Stalno se prati proces u pećnici, jer baš vole zagorjeti.

Kad se keksi ostave hladiti (a mogu se filati i drugi dan), bacamo se na žutu kremu – radi se od jaja i šećera, koji se kuhaju na pari. U ohlađenu smjesu dodaje se omekšali maslac.

Kremom se filaju keksi, koji se potom premazuju glazurom od čokolade. Mogu se ukrasiti šarenim mrvicama, perlicama i sl.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.