Moj profil

Koliko si bogat ukoliko ljubiš?

by: Benjamin Alatić


Jedno jednostavno pitanje koje zahtijeva još jednostavniji odgovor. No, možemo li jednostavno odgovoriti? Kao što sam već nekoliko puta rekao i uvijek ću ponavljati, ljubav je tako tajanstvena stvar. Ako uz ljubav dodamo riječ bogatstvo dobiti ćemo, matematičkim rječnikom rečeno, jednadžbu s dvije nepoznanice. 



I tu se kao i u matematici postavlja jedno dodatno pitanje: Koju nepoznanicu prvu riješiti, koju nepoznanicu prvu razotkriti i shvatiti. Dolazimo do dileme koju bi s obzirom na naš život trebali što prije riješiti. Većina ljudi bi u današnjim vremenima prvo htjela razotkriti nepoznanicu bogatstva a tek onda ljubavi ukoliko ostane dovoljno vremena. No, nitko ne razmišlja o tome kako je bogatstvo ona nepoznanica koja sadrži vrlo velike razlomke i koja, kako bi je riješili, zahtijeva jako mnogo truda. Čak i kada riješimo tu nepoznanicu, pred nama je još teži posao. Naravno, neki bi čim otkriju bogatstvo prestali tragati za onom drugom nepoznanicom zvanom ljubav. Tu se upravo javlja i najveća životna greška. Ukoliko otkriješ bogatstvo, ljubav ti prema tvom mišljenju ne treba.

Oni drugi, koji ipak žele nakon bogatstva žele otkriti nepoznanicu ljubavi nailaze na probleme koje nerijetko ne uspijevaju riješiti za života. Zašto? Kao što sam rekao, rješenje nepoznanice bogatstva sadrži velike razlomke. Kada te razlomke postavimo u drugu jednadžbu kako bi spoznali ljubav, treba nam mnogo godina da uz te razlomke dođemo do jednog jednostavnog broja.

Ukoliko prvo izračunamo i spoznamo nepoznanicu ljubavi, jednostavnim postupkom doći ćemo do tog jednostavnog broja. Nakon toga ćemo pomoću njega vrlo jednostavno doći do onog velikog razlomka bogatstva.



Gledajući ovaj proces, puno lakše je shvatiti prvo ljubav, a nakon nje i uz nju bogatstvo. Zašto je to tako? Razlog je vrlo jednostavan. Ako prvo spoznamo bogatstvo, ljubav će za nas biti nevažna. Imati ćemo svo blago ovoga svijeta i sve ono što bogatstvo sa sobom nosi. No, ljubavi imati nećemo. S druge strane, ukoliko prvo spoznamo ljubav i živimo život vođeni ljubavlju, bogatstvo ćemo vrlo lako spoznati. Da, bogatstvo ćemo vrlo brzo spoznati. Kako? Jednostavno. Onaj tko ljubi i tko je ljubljen, bogat je čovjek. Onaj koji voli i živi svoj život voleći nekoga i biva voljen od nekoga, taj je bogat čovjek. Ljubav je onaj jednostavni broj iz jednadžbe koji dvije nepoznanice pretvara u jednostavnost i ljepotu života. Stoga shvatimo ljubav kao jednadžbu i rješenje te jednadžbe uvijek će biti život pun bogate ljubavi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.