Moj profil

Lagana večera za prijatelje

Lagana večera za prijatelje

 Mojim starcima svako malo frendovi su dolazili na kave, a često su i oni odlazili njima. Zajedno su slavili sve i svašta. Ponekad im zavidim kako im je dobro bilo.

Ja naime tijekom radnog tjedna jedva stignem skuhati ručak za idući dan i nešto pospremiti, nakon što se navečer vratim s posla. Preko vikenda odjurim sređivati vikendicu ili okućnicu oko nje. A još i obiteljske obveze...

Moji su pak svojim rukama izgradili vikendicu – od temelja do krova, a imali su i oni obiteljske obveze, kuhao se i onda ručak za dan kasnije... odakle im samo snaga?!

Ponekad sam tako umorna od svega, da počnem filozofirati o mom načinu života. Čini mi se previše napet, nervozan, organiziran do zadnje minute kako bih sve stigla.

U zadnje vrijeme, međutim, sve češće kad sam iscrpljenja legnem u krevet i provedem poslijepodne čitajući knjige, listajući časopise o uređenju doma ili kuhanju. Tako skupljam snagu za dalje. I sve manje osjećam krivnju zbog tih ležernih trenutaka. Napokon počinjem uživati u životu 🙂

Trudim se i češće pozivati frendove navečer na čašu vina, laganu večeru.

Neki dan mi je bila frendica s mužem. Super smo se zabavili, malo smo i popili, na kraju se frendica totalno opustila, i počela malo višim tonom sipati žalopojke: “I kakav mi je to život?! Radim kao konj, navečer kuham i spremam po stanu, svaki vikend nešto - jedan kosimo oko naše vikendice, drugi oko kuće njegovih staraca. Za poludit!”.

Govorila je još mnogo toga, ali nisam je više slušala. Nasmiješila sam se, svima nam je isto, čini se. Takva životna faza.

Natočila sam joj još jednu čašu vina i rekla: “Draga, daj se opusti. Ajde, stavi nešto u kljun”. Bila sam skuhala utješnu hranu – piletinu s pršutom u vinu. Pomislih valjda se neće udebljati, jer sutra će imati još jedan razlog za nezadovoljstvo životom. 🙂

 Rajčice s gorgonzolom i mesne okruglice

 Potrebno:

4 rajčice
1 komad bovidur sira
3 žlice krušnih mrvica
maslinovo ulje
češnjak
250 gr mljevenog purećeg mesa
peršin
50 gr brašna
1 jaje
1 dcl mlijeka

Rajčice se operu, obrišu i prerežu na polovine. Žlicom se ostruže njihova srž i odloži u zdjelu. Tako očišćene polovine rajčica stave se u zdjelu s maslinovim uljem i narezanim češnjakom. Promiješaju se lagano u zdjeli s uljem i češnjakom i ostave neko vrijeme.

U zdjelu u kojoj se nalazi srž rajčica dodaju se tri žlice krušnih mrvica i naribani bovidur sir.

Rajčice se pune tom smjesom, polažu u vatrostalnu zdjelu, po vrhu lagano zaliju preostalim maslinovim uljem i stave u pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa 25 minuta.

Dok se peku, pripreme se male okruglice od purećeg mesa, peršina, soli i češnjaka. Okruglice se prvo uvaljaju u brašno, a potom u smjesu za pohanje, koja se unaprijed napravi od od jednog jaja, 1 dcl mlijeka i 50 grama brašna. Potom se okruglice prže na ulju. Taman kad zazvoni pećnica, gotove su i okruglice.🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.