Moj profil

Moja sarma

Kako sam naučila kuhati sarmu :)

Moja je majka došla iz zemlje tisućama kilometara udaljene od Hrvatske, i sarma nije bila na našem jelovniku. Kuhala su se uglavnom klasična, starinska jela, a meso je bilo rijetkost.

 A onda se pojavio moj suprug. Iz kraja gdje je sarma obavezni dio jelovnika. I koju sam prvi puta jela prilikom posjete njegovoj rodbini. Jako mi se svidjela, no bilo mi je neugodno pitati kako se sprema, pa sam morala sama nekako dokučiti.

 U ono vrijeme nije bilo interneta, časopisa s receptima, članaka, kulinarskih TV emisija (možda je i bilo, no nismo imali televizor), tek 'Knjiga za svaku ženu'! Pa sam iskušavala razne varijante i kombinirala sastojke, dok nisam došla do onog pravog recepta. Kojega sam se držala dok se nije pojavio Fant. S njime je kuhanje postalo još brže, lakše i jednostavnije.

 Danas sarmu pripremam po ovom receptu:

 500 g mljevene junetine

300 g mljevene svinjetine

125 g riže

1 glavica luka

3 režnja češnjaka

1 vrećica Podravka Fanta za punjenu papriku i sarmu

malo soli, Vegete, papra i crvene paprike

1 glavica kiselig kupusa

500 g naribanog kiselog kupusa

2 lista lovora

3-4 žlice maslinovog ulja

1 žlica brašna

papar u zrnu

rebrica ili suho meso

 Priprema:

Stavite mljeveno mesu u posudu, dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, rižu i začine. Fant pomiješajte sa 100 ml mlake vode pa dodajte u meso. Dobro promiješajte. Ukoliko je meso pretvrdo dodajte jaje ili žlicu kiselog vrhnja.

Listove kupusa razdvojite i isperite,  pa na onaj kraj gdje smo skinuli zadebljanje stavite žlicu smjese. Preklopite s obje strane pa motajte prema kraju lista.

U veliku posudu ulijte maslinovo ulje, pokrijte dno naribanim kupusom pa po njemu poslažite sarme. Dodajte suho meso, list lovora, papar u zrnu, pa sve prelijte vodom. Poklopite i kuhajte oko 2 sata na srednje jakoj vatri.

Zatim napravite zapršku. Na malo ulja popržite žlicu brašna i dodajte malo crvene paprike. Dodajte u sarmu i kuhajte 5 minuta. I sarma je gotova!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.