Moj profil

Priča o savršenoj sarmi

Kad netko voli, ma ne voli - obožava, sarmu kao ja, onda je gotovo svaka verzija savršena. Zbog velike ljubavi prema sarmi, one su jedno od prvih jela koje sam naučila kuhati.

Kad sam počela učiti kuhati, sarma je bilo prvo jelo u kojem sam se okušala. U početku sam se strogo držala maminog recepta i sve sam precizno vagala i dodavala i uglavnom bi moja sarma uvijek dobro ispala a ja sam guštala u svakom zalogaju kao i ostatak ponosnih ukućana. Kada sam na taj način napravila sarm pet, deset, pa možda i petnaest puta, počela sam i eksperimentirati s receptom. Više nisam toliko precizno vagala nego sam već onako odoka znala koliko čega treba a i počela sam dodavati neke nove začine i sastojke i tako bih obogatila svoju sarmu. Tako bih ja uz sve sastojke koje sam inače koristila dodala i Fant za punjenu papriku i sarmu a u zadnje vrijeme sarmu radim u pećnici pa koristim Fant za punjene paprike iz pećnice s kojima moje sarme ispadnu savršene a moji ukućani kažu kako je sarma drukčija i još bolja nego inače :-)Kad nešto jako volite, onda se oko toga i potrudite posebno - barem ja tako radim 🙂

Od glavice kupusa odvojila bih listove i stavila ih da se moče u toploj vodi. Nakon toga bih odstranila onaj deblji korjen na listu. Zatim bih u zdjelu stavila mljeveno mješano meso (svinjetinu i junetinu), sol, nasjeckani svježi peršin (imam u vazci uvijek svježi), papar (koristim papar u zrnu šareni pa ga meljem), jaje, protisnuti češnjak, mljevenu crvenu papriku, peperoncino jer moji vole malo jače i pikantno, pešt od pancete i opranu rižu. U neke verzije dodam i naribani sir. Sve bih dobro povezala i tom bih mješavinom punila listove kupusa. 

Ponekad mljeveno miješano meso popržim malo na tavi pa tek onda dodam sve začine i povežem pa tom smjesom punim sarmu. 

Još jedna od verzija je da na maslinovom ulju dinstam luk i slaninu pa dodam meso i rižu i čim meso promijeni boju, maknem s vatre i u ohlađeno dodam začine, sve povezemm i onda punim sarmu. 

Sarma u meni budi inspiraciju i koliko ju god puta spremala uvijek ispadne ukusna ali i pomalo drugačija i bogatija. 

Kako u zadnje vrijeme sarmu radim u pećnici, u vatrostalnu zdjelu posložim sarmu i po vrhu i između složim na trakice narezan kupus, prelijem vodom. Kako moji vole da je sarma malo crvenkasta, u posebnoj zdjelici zagrijem malo ulja, dodam malo brašna i crvene paprike pa kad se zagrije ulijem malo vode i time prelijem sarmu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.