Moj profil

Skandinavska fjaka

Na sjeveru nema fjake. Nema vrucih dana ni bjezanja u debelu hladovinu. Ali svi mi koji zivimo na sjeveru volimo prirodu, cuvamo je, cijenimo i pazimo. I uzivamo :)

Muz i ja smo bili na izletu na jednom divnom otoku Visingsö na velikom jezeru Vättern. Otok je predivan i jako popularan. Bogat je historijom i kulturnim gradjevinama. Igrao je vaznu ulogu za Svedsku kraljevinu u 15 stoljecu, na tom otoku su kraljevi sagradili tvrdjavu /dvorac za svoje sigurno odbjegliste. Ostatci staroga dvorca jos uvijek ponosno stoje a predivna stara crkva jos uvijek sluzi svoju ulogu.

Mnogi kulturni centri i butici sa rukotvorinama su rasporedjeni svuda okolo po otoku. Interesantno ih je obici, popularan obilazak je konjskim zapregama i kolima i djeca su odusevljena.

Na otoku su divne pjecsane plaze, na moju veliku radost i kad je toplo ljeto lijepo se tu okupati.

Ali otok ima jos nesto sasvim posebno - hrastovu sumu. Nekad davno 1800 godine je Svedska vlada dosla na ideju da im treba dobar i cvrst materijal za gradnju brodova. Poceli su saditi hrastove na ovom otoku, jer je bio dobro zasticen. Posadili su hrastove i neka druga stabla da bi odrzavali dobru vegetaciju i jos najvaznije da bi hrastovi rasli ravni i veliki. Ali trebali su i zastiti te hrastove i dosli su na ideju da posade srebrenu jelu jer jela raste visoko i ima siroku razgranatu krosnju koja dobro stiti hrastove.

Tu dolazi poenta moje price 🙂 U sred lijepe hrastove sume raste jedna velika ponosna srebrna jela. Visoka je 39 metara i ima razgranatu krosnju 4 metra u diametru ! Zaista nesto posebno. Mi smo setali kroz divnu sumu i naravno od duge setnje se covjek i umori. Moj Viking je nasao divno mjesto u hladovini srebrne jele i lijepo se opruzio i odmarao. To je skandinavska fjaka 🙂 opustanje u divnoj prirodi.

Na povratku smo sreli jednu familiju iz Holandije , isli su biciklima po otoku i pitali nas dgje je ta ponosna srebrna jela. Pokazali smo im put i vjerujem da su i oni uzivali uz ponosnu jelu i imali trenutak za fjaku 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.