Moj profil

Šta treba znati pre upuštanja u dijetu?

Par saveta svakoj osobi sa zeljom da smrsa ili da krene na bilo koji vid treninga jeste da bude srecna zbog toga! Da sa velikim entuzijazmom i zeljom da promeni sebe gleda to iz najlepse moguce perspektive. "Ovo je vreme koje ja posvecujem sebi i ovo je vreme koje me ispunjava da budem produktivnija u drugim oblastima zivota" Ako uvek pristupate sa stavom da je zdravo dosadno u tom slucaju pre ili kasnije pokleknete. Dijeta se drzi do odredjene granice a onda nastaje kontra tzv jo-jo efekat. Kako izbeci gladovanje? Kako zdravo smrsati? Kako istati istrajan? 

Za početak trebamo biti svesni jedne činjenice: Nema metabolizma, nema dijete. Sve je to to jedna korporacija, zabuluda za adekvatno uzimanje novca...

Za početak, hrana nije tvoj neprijatelj. Hrana je lek, hrana je zdravlje, hrana čini tebe i tvoj organizam.

Hrana ima Nutritivnu vrednost, odnosno hranljivu vrednost (koliko toga hranljivog sadrži u sebi) i Kaloriska vrednost odnosno energetska vrednost (koliko energije sadrži zarobljeno u sebi)

Šta su to kalorije ? 

Pre ulaska u bilo kakva dubokoumna razlaganja treba naglasiti da nema smisla brojati svaku unešenu kaloriju. Preporučeni dnevni unos varira od osobe do osobe i na njega može uticati više faktora, od dnevnog stresa do godina.
Kada telo primi kalorije (koje su  mera za energiju), bilo da su one došle iz dobrog, ili lošeg izvora – ono mora nešto da uradi sa tom energijom.
Izuzimajući nutritivnu vrednost (sve vitamine, minerale i ostale nutrijente), ako voćka nosi oko 100 kalorija, telo mora da primi tih 100 kalorija. Isto tako je i sa 500 kalorija “malog” ukusnog slatkiša koji pojedete. Telo mora da primi te kalorije, hteli Vi to ili ne. Telo čini sa unetom hranom čini dve stvari - troši i skladiši je.  A koja je razlika u tome da li će skladišiti ili trošiti? Razlika je u tome kakav je izvor energije, jer to automatski povlači količinu unetih kalorija. 

Loši izvori energije (slatkiši, peciva, itd) su jako kalorični, dok su dobri izvori energije manje kalorični.Kada postoji višak energije i telu ne treba da je koristi, ono će biti primorano da proizvodi ćelije u koje će da smesti tu energiju.

Jednostavno, tako funkcionišemo.Telo zapravo ne želi to, ali nakon što “shvati” da mu tolika količina energije ne treba u trenutku, ono mora da proizvede nove ćelije u koje će to da smesti. To su ćelije sala! To je povećanje telesne težine! 
I sada je povezanost između kalorija, metabolizma i mršavljenja jasna: 

IZBOROM HRANE KOJU SVAKODNEVNO UNOSITE U SEBE, VI ODLUČUJETE KAKO ĆE TELO REAGOVATI NA TO I KAKO ĆETE NAKON TOGA IZGLEDATI !

A šta je sa jo-jo efektom i brzim dijetama?

Zapravo, to je ono u našoj glavi... treba shvatiti još jednu stvar, trikovi za ubrzavanje i usporavanje metabolizma su laž. Osim ako nemate ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Voda ne ubrzava metabolizam, voda samo čisti organizam štetnih materija i stvara osećaj sitosti. P

Recimo primer: relativno gojazna osoba se odluči za dijetu. Ta osoba uvek ima desert posle obroka, gricka između obroka. Ima neredovne obroke, gladna do podneva i onda se najede... ok. Krene na neku brzu dijetu. 15kg za 15 dana... izvodljivo je, pročisti se organizam, nakon dijete se kaže da se kilogrami ne vraćaju, vratite se normalnoj ishrani. Međutim, ta osoba nije mogla svoj organizam, svoj mozak i svoje receptore za ukus za tih 15 dana da navikne na zdraviji način ishrane, već se odricanjem stvorio osećaj jače želje za namirnicama.Tosoba se vratila svojoj "normalnoj" ishrani i logično je da će vratiti te kilograme. Nije se njoj organizam usporio, već jednostano nesvesnim uzimanjem istih namirnica koje su je i dovele do te težine koju je želela da skine. Javio se ego koji je oštećenj zbog nezadovoljstva u telu, ne uzimanjem nekih namirnica koje imitiraju hormon sreće i tako dalje.

Treba prestati zaluđivati se praznih saveta iz časopisa i samim dijetama, savetima šta ubrzava šta usporava metabolizam...

Unos vode, nit ubrzava metabolizam nit' pomaže u mršavljenju... unos vode samo daje osećaj sitosti + ispire organizam štetnih materija putem mokraće! Određene namirnice u određeno vreme – da, ali samo zato što organizam pri samom buđenju ujutru lakše vari određene supstanice i samim tim je osećaj sitosti i lagodnosti u stomaku lakši, nema veze sa kalorijama i debljanjem. Ima veze sa nadutošću, varenjem, osećajem u želudcu i potrebom za unos još kalorija nakon (neke namirnice jednostavno ostavljaju osećaj sitosti više od drugih)

Sporo, odnosno polako jesti takođe niti ubrzava metabolizam niti pomaže mršavljenju, ali je dobar trik za „prevariti“ stomak. Jer sporijim žvakanjem hrana logično duže traje, brzo nam dopre ukus do receptora za ukus u mozgu i samim tim brže osetimo sitost, dok sa druge strane naravno sa manje unetom kolicinom manje kalorija.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.