Moj profil

12 recepata koje ste najčešće pripremali u 2023. godini

Otkrijte koji su omiljeni recepti obilježili 2023. i što se spremalo u našim kuhinjama iz mjeseca u mjesec tijekom ove godine.

Krajem stare godine volimo podvlačiti crte i raditi retrospektivu i kompilacije. Stoga smo i mi pronašli recepte koje ste najviše tražili, spremali i pripremali u 2023. godini. Kao što se i očekuje, zajedno smo pratili sezonu i trendove pa smo ljeti uživali u bobičastom voću i ribljim zalogajima, jesen su obilježile jabuke, a zimu mirisni gingerbred čovječuljci.

Pogledajte 12 izabranih recepata prema mjesecima u 2023. godini

Što može biti bolje za jačanje imuniteta tijekom siječanjskih dana od lisnatog povrća i hranjivih banana? Okusi banane i špinata odlično se nadopunjuju pa američkim Hi protein palačinkama sa špinatom pružaju sve što treba da bismo zadovoljili potrebu za zdravim desertom. Dodatni bonus je što se brzo pripremaju, a poslužite ih možete uz kiselo vrhnje, voće i med, ovisno o preferencijama. Osim što su ukusne dodajemo i da su dekorativne.

Iako u krafnama najviše i najčešće uživamo u veljači, ove su rado viđene u bilo koje doba godine. S kombinacijom vanilije i malina ne možete pogriješiti, jer oba nježna okusa savršeno upotpunjuju mekano i podatno tijesto. Obratite samo pažnju da je prilikom prženja krafni ulje dovoljno zagrijano, a to ćete doznati ako komadić tijesta ubacite u zagrijano ulje pa počne li se tijesto pržiti, ulje je spremno.  

Ravnopravno uz bok malinama stoje jagode, a uz krafne tu su kroasani, mnogima najdraža slastica od lisnatog tijesta. Kad u cijelu tu priču dodamo čokoladu, onda su okrugli kroasani s čokoladom ostvarenje sna. Uzmite u obzir prilikom pripreme tijesta da je važno da su maslac i tijesto uvijek hladni kako se maslac ne bi umiješao u tijesto već ostao kao zaseban sloj, jer to čini tijesto lisnatim.

Često tražimo dekorativne i ne baš uobičajene oblike različitog slatkog ili slanog tijesta pa smo se odvažili prepustiti mašti i kombinirati različita punjenja i oblike. Dolcela smjesa za kiflice jamči da će svako pecivo biti bez greške, a mi smo odlučili pripremiti  okrugla peciva, punjena mozzarelom i pečena u jednoj tavi. Vjerojatno su i vas ovi mali travanjski zalogaji su osvojili na prvu, jer upravo njih ste najviše tražili.

Jedan od popularnijih deserata u 2023. bio je bark, odnosno smrznuta pločica grčkog jogurta. Za ovu laganu slasticu dovoljno je svega  petnaest minuta i pet sastojaka. Kao i u svemu i ovdje je bitno izabrati kvalitetne namirnice, poput punomasnog grčkog jogurta koji daje punoću okusa. Njegovu popularnost zabilježili smo i na našim stranicama.

Maline su tijekom 2023. godine bile popularno voće u desertima pa zašto ih ne isprobati i u slatkim tacosima? Ljeto je stvoreno za sladoled, a sladoledni tacos s malinama spoj je tri različita okusa i tri različite teksture koje se savršeno slažu - mekanog tacosa, kremoznog sladoleda i kiselkasto slatkog okusa maline koje su pronašle svoje zapaženo mjesto u ovom traženom desertu.

Znamo da se ljeto i more posebno vole pa je prirodno da riba za ljetnih dana, kad težimo jednostavnijim i laganijim zalogajima, bude češća na jelovnicima. Mediteranski okusi isprepleteni na tanjuru zaintrigirali su i vaša osjetila. Zato su takosi s filetima bijele ribe u morskoj soli i maslinovom ulju otvorili inspiraciju za pomalo drugačije morsko jelo, a umak od grčkog jogurta upotpunio je ove ljetne zalogaje.

Kremast i aromatičani dip od brie sira, meda, vlasca, sezama i ulja čilija osvojio nas je sve na prvu. Budući da nam se za toplih dana u kolovozu nije dalo uključivati pećnicu i dodatno podizati temperaturu, tražili smo savršen recept za jednostavan i brz zalogaj. Pronašli smo ga u obliku brie namaza s chilli uljem koji je razveselio ekipu i savršeno upotpunio kreker ili ploške baguettea.

Mirisnim pecivima nikada niti nismo pokušavali odoljeti. Odmah se prepuštamo, jer to je jednostavno jače od nas. Zato smo zavoljeli ova peciva s nadjevom od ajvara, ricotte i pečenog češnjaka i to smo pokazali tijekom rujna. Ukoliko ste i vi u timu koji bira malo pikantnije, vjerujemo da ste izabrali ljuti ajvar.

Kada smo već i sami mislili da smo se zasitili piletine, otkrili smo sočnu, a istovremeno savršeno hrskavu i aromatičnu popcorn piletinu. Dojmu je uvelike doprinijela panada od mješavine brašna i začina te marinada od jogurta s mediteranskim okusima češnjaka, bosiljka i origana. Ovo je samo još jedan dokaz kako od uobičajenih namirnica uz malo mašte možemo stvarati prave kulinarske priče. Izgleda da je upravo ovakva jedna kulinarska avantura ono što nam je trebalo ovog listopada.

Jesen miriše na jabuke, a njih obožavamo u desertima i zato uvijek tražimo ideje i inspiraciju. Zato smo se odmakli od klasične prhke pite, poznate američke pite i jabuka u šlafroku te pretvorili jabuke u hrskavi tortilla snack s mirisom cimeta. Ove neodoljive zalogaje upotpunio je dip od grčkog jogurta, meda, vanilije i cimeta.

Iako je danas Gingerbread čovječuljak česti motiv božićnih blagdana, u prošlosti ga se moglo susresti u bilo koje godišnje doba. Kada kažemo u prošlosti, mislimo na 16. stoljeće i razdoblje Elizabete I, kada su se počeli poklanjati ovi aromatični keksići. I danas se ti motivi pojavljuju u bajkama, slikovnicama, kao ukrasi na jelkama, ali i kao pokloni te jestiva i simpatična dekoracija blagdanskih stolova. Vjerujemo da i sad krasi stolove, jer upravo se ovaj mali čovjek tražio na našim stranicama krajem 2023. godine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.