Moj profil

Za prste polizati - 6 recepata od dizanog tijesta s makom i orasima

Slastica od dizanog tijesta poput orehnjača i makovnjača zaželimo se već s prvim danima jeseni.

Orasi u prhkom i dizanom tijestu

Nalazite li se u prostoriji najudaljenijoj od kuhinje, ipak ćete po mirisu prepoznati kada su u pećnici slastice od dizanoga tijesta, jer zamamni mirisi koji se šire prilikom pečenja draškaju nosnice i mnogima stvaraju osjećaj ugode koji vraća u djetinjstvo. Slastice poput orehnjače naročito su poželjne u hladnijim danima, jer pružaju osjećaj topline i ugode u nosnicama. Iz zbirke bakinih recepata dolaze nam prhke orahnjače, koje se pripremaju s prhkim tijestom, a ostaju dugo sveže i prikladne su i za zamrzavanje.

Orašasti plodovi odličan su izvor zdravih masti, proteina i vlakana. Osim toga, bogati su i vitaminima i mineralima poput vitamina E, magnezija i cinka. Predlažemo da isprobate male orehnjače s nadjevom od mljevenih oraha, šećera i mlijeka. Još jedan izvrstan prijedlog kako možete iskoristiti orašaste plodove i uživati u ukusnom kolaču je vijenac od orehnjače. Dizana tijesta uglavnom se peku na temperaturi između 175°C i 210°C, a nekoliko osnovnih savjeta za uspješne slastice od dizanog tijesta odnose se na sastojke za pripremu tijesta. Oni naime ne smiju biti hladni, a kvasac treba uvijek biti sasvim svjež. Također je bitno da tijesto dok se diže mora biti na toplome, ali ne prevrućem mjestu.

Makovnjača potiče raspoloženje

Ne možemo sa sigurnošću reći odakle je došao, ali svakako mu želimo dobrodošlicu na naše tanjure. Maku su kroz prošlost pripisivana različita svojstva i simbolička obilježja kroz umjetnost, religiju i svakodnevni život. Danas je prisutan u gotovo svim kuhinjama svijeta i rado viđen u kolačima, a prva asocijacija uz ovu namirnicu je naravno – makovnjača. Za obožavatelje maka ovaj kolač bit će prava radost, naročito jer je u narodu poznat kao “biljka veselja”. Kako god, mi se veselimo, jer makovnjača uvijek potiče raspoloženje. Oblikujte je u vijenac koji će izgledom i okusom dati svoj doprinos svečanom stolu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.