Moj profil

Zeleni recepti, a za prste polizati

Zavirite u zeleni svijet recepata s mladim povrćem i otkrijte energiju koja se krije u špinatu, blitvi, kupusu, rotkvici, mrkvi, komoraču i zelenim salatama.

Zelenom bojom prizivamo proljeće u prirodi i na tanjurima. Ljubitelji zelenog povrća znaju o čemu govorimo, a svi oni koji nisu simpatizeri, imamo niz argumenata da ih uvjerimo kako zeleni recepti mogu biti za prste polizati. Energija mladog povrća dolazi u sinergiji špinata, blitve, kupusa, salate, mrkve, rotkvica i komorača. Za početak upoznajte složenicu koja se dokazano odlično slaže sa špinatom, feta sirom i mozzarellom pa smo je prozvali spanakopita. Zdjelicom salate od crvenog radiča začinjenog žličicom maslinova ulja, limunovog soka i malo soli upotpunite loptice s prosom i blitvom. Isprobajte nešto dobro poznato, ali na drugačiji način, jer ovaj se veganski omlet priprema bez jaja, a obogaćen je nadjevom od gljiva, blitve, sira i avokada. Može biti doručak, toplo predjelo ili uredski ručak.

Zakoračite u zeleni svijet i otkrijte simboliku boje koja označava harmoniju, prosperitet, rast i obnovu. Talijanski gnudi sa špinatom u umaku mediteranski je specijalitet, ali gnude umjesto sa špinatom možete napraviti i od drugog sitno nasjeckanog povrća. Sezonu mladog povrća ne želimo propustiti pa tanko ne propuštamo niti sezonu zelenih šparoga. Zapečena piletina sa šparogama tek je jedna od ideja kako najbolje iskoristiti njihovu nutritivnu vrijednost. Ako vam se još u djetinjstvu nije svidio okus variva od poriluka, dajte mu priliku u toploj salati. Može biti zaista ukusan obrok, a uz dodatak pršuta ili sušenog lososa, učinit ćete ga još bogatijim.

Zeleno odmah podsjeća na proljeće i buđenje prirode, a iz kulinarske perspektive, asocira na salate s povrćem koje nam je dostupno u proljetno doba. Takva je i šarena proljetna salata u kojoj ćete uživati svim osjetila poslužite li je s kockicama hrskavog, prepečenog kruha. Salata od rikule sa senfom spaja rikulu, rajčice, rotkvice i ljutiku. Doslovce otvara nova vrata svijeta salata. Osim za salate, variva i priloge, povrće može biti i sastavni dio umaka. Primjerice, umak od komorača  aromatičan je i pristaje uz svjetlije meso. Dodatni bonus je što ga možete zamrznuti i naknadno obogatiti začinima koji vam odgovaraju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.