Moj profil
Valentinovo
Valentinovo

Valentinovo

6.2.2011.irena

Shvatite Valentinovo kao još jednu priliku, nešto posebniju i svečaniju od ostalih, da odabranici/odabraniku srca svoga kažete: "Volim te", a spadate li u gurmane, priuštite sebi i partneru gurmanski užitak koji ćete dugo pamtiti.

"Valentine" i "Valentini"

Zaljubljeni ste? Divno! Shvatite taj dan kao još jednu priliku, nešto posebniju i svečaniju od ostalih, da odabranici/odabraniku srca svoga kažete: "Volim te!" Spadate li u gurmane (a u to smo sigurni!), priuštite sebi i partneru gurmanski užitak koji ćete dugo pamtiti. Vjerujemo da ćete pun pogodak postići "gozbom s afrodizijacima", za koju vam nudimo popis sastojaka, dok ostatak pripreme prepuštamo vama i vašoj mašti!

Možda su vaši planovi za Valentinovo drukčiji i svog "Valentina" još tražite? Ili ste ga našli i smišljate najbrži prečac do njezina/njegova srca? Odgovor znate: slijedi poziv na "večeru upoznavanja"… Jer, ljubav ionako dolazi iz sitog i zadovoljnog želuca (to valjda ima neke veze s leptirićima koji se upravo tu negdje uskomešaju pri pogledu na Nju ili Njega).

Kako je sve počelo

Priča o tome odakle počinje slavljenje Sv. Valentina ima nekoliko, a nama se najviše sviđa ova, možda ne u potpunosti istinita, ali svakako najromantičnija. U ranokršćanskom Rimu vladao je strogi car Klaudije I. koji je naredio vojnicima da se ne smiju ženiti jer se bojao da se neće dovoljno srčano boriti, nego će u mislima biti kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici, osim Valentina, odlučili su poštivati carevu odluku i obredi vjenčanja više se nisu vršili.

Kako je stari rimski svećenik Valentin vjerovao u ljubav i u sve njezine blagodati, oglušio se o carevu odluku i počeo potajno održavati ceremonije vjenčanja, darujući mladence pritom crvenim ružama iz svoga vrta, sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalije) i tamo mu oduzeli život. Nedugo zatim narod ga je proglasio svecem pa kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalije i smrt svetog Valentina. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14-og, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca.

Običaji za Dan sv. Valentina

Iako se u Hrvatskoj još ne može govoriti o tradiciji slavljenja Valentinova, u drugim zemljama to je stoljećima jedan od najvažnijih dana u godini.

Primjerice u Engleskoj, djeca su se na taj dan odijevala kao odrasli pa tako hodala od kuće do kuće i pjevala prigodne pjesmice (nešto poput maškara u našim krajevima).

U Walesu su se poklanjale izrezbarene ljubavne drvene žlice na kojima su najčešći motivi bila srdašca, ključevi i ključanice.

U srednjem vijeku iz posude su se izvlačila imena koja bi otkrivala "Valentina", a njegovo ime bi se nosilo na rukavu po tjedan dana.

Afrodizijaci

Oštrige, kavijar, tartufi, začini poput cimeta, klinčića, mirisna ulja… Iako to nikada nije znanstveno utvrđeno, određenim se namirnicama još od srednjega vijeka pripisuju afrodizijačka svojstva. Evo popisa najčešćih i sretno vam iskušavanje!

  • Šparoge - već im je i sam izgled vrlo sugestivan, a navodnim su se afrodizijačkim svojstvima proslavile u 19. stoljeću u Francuskoj gdje se mladoženjama na svadbenoj svečanosti serviralo tri jela sa šparogama. Najveći užitak pružaju kada ih servirate s umakom od maslaca i jednostavno jedete prstima!
  • Kavijar - tajna kavijara sasvim je kemijske prirode: naime, kao i oštrige, sadrži velike količine cinka, koje pojačavaju proizvodnju testosterona. Dodajmo tome i senzualno pucketanje koje nastaje u ustima dok ga jedemo, i jasno je zašto ta riblja jajašca spadaju u omiljenu hranu ljubavnika!
  • Oštrige - zasigurno najpoznatiji afrodizijak svoju popularnost duguje i izgledu nedvojbene asocijacije. Nježna tekstura sirovih oštriga stavlja je na sam vrh erotične hrane.
  • Šampanjac - piće koje predstavlja dokoni užitak, luksuz i dobro raspoloženje odavno se smatra ljubavnim napitkom. Mjehurići suptilno, ali neodgodivo udaraju ravno u mozak i čine lice ozarenijim, a ponašanje slobodnijim!
  • Tartufi - osjetilni, "zemljani" miris ovih rijetkih gljiva uzbuđuje sva osjetila; iako su veoma skupi, utješno je da je dovoljna i mala količina.
  • Luk - možda niste znali, no crveni i bijeli luk također su puni iznenađujućih svojstava! Vratimo se opet Francuzima i njihovim svadbenim svečanostima: mladencima se jutro nakon vjenčanja za obnavljanje libida nudi poznata juha od luka!
  • Čokolada - čak je i Casanova veličao moć čistog kakao napitka, a svojedobno je u nekim samostanima bio strogo zabranjen.

Valentinovo

  • Od brze hrane ne odstupate ni za blagdane? I za vas postoji rješenje: ispecite pizzu u obliku srca, a ispunite je afrodizijacima poput inćuna, primjerice.
  • Za slatko na kraju ispecite kolačiće u obliku srca, začinite ih cimetom, đumbirom i kardamomom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.