Moj profil

Hrana budućnosti ili sadašnjosti?

Znamo li da alge zauzimaju 80 % biomase planeta Zemlje te uzmemo li u obzir njihovo pozitivno djelovanje na ljudski organizam, možemo ih slobodno nazvati hranom budućnosti koja postaje sve važnijom i u sadašnjim načinima prehrane.

U velikoj rasprostranjenosti i iznimnoj hranjivosti algi vrlo vjerojatno se krije i rješenje za suzbijanje gladi u svijetu, s čime se slaže i WHO.

S obzirom na dužinu koju mogu postići, alge se dijele na sitne, mikroalge (fitoplanktoni, cianofiti, cianobakterije), koje se smatraju najstarijim bićima na Zemlji (jedu se još od prethistorijskih vremena, a pretpostavlja se da nastanjuju Zemlju već oko 3, 5 milijardi godina), te na makroalge, koje dosežu dužinu do 100 metara te se tako ubrajaju među najveća živa bića na planetu.

Alge sadrže iznimno visoku hranjivu vrijednost, a posebno su bogate mineralima, vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, bjelančevinama i vlaknima, dok sadrže vrlo mali postotak masnoća. Bogate su i B vitaminom koji jača središnji živčani sustav, kosu, nokte i krv.

Alge se nazivaju i "čistačima organizma" jer nas obnavljaju i štite od raznih negativnih utjecaja izvana. Tradicionalna kineska medicina upotrebljava ih za smanjenje oteklina, borbu protiv tumora te kao sredstvo za postizanje idealne tjelesne težine (povećavaju dobar kolesterol, a smanjuju loš te reguliraju probavu).

Aminokiseline, vitamin B12 i bjelančevine u algama važne su i u prehrani osoba koje ne konzumiraju meso i mliječne proizvode.

O njihovoj kvaliteti svjedoči i činjenica da se algama hrane i astronauti jer povećavaju imunitet i jačaju centar za koordinaciju.

Makrobiotička kuhinja prepoznala je dragocjenost algi, pa ih vrlo često upotrebljava u raznim jelima, kao glavnu namirnicu ili kao dodatak.

Najpoznatije vrste algi

Agar agar - vegetarijanska zamjena za želatinu, upotrebljava se kao stabilizator ili zgušnjivač u mnogim jelima.

Arame - slatkastog je okusa, pa se upotrebljava za kolače, salate i pirjana jela od korjenastog povrća, tofua i jela sa sjemenkama; upotrebljava se suha, a tijekom kuhanja nekoliko se puta poveća.

U kuhanju im je dobro dodati malo shoyu umaka koji naglašava njihov blagi slatkasti okus. Za jednostavnu salatu prokuhajte je s tamarijem, limunovim sokom i rižinim vinom dok ne omekša i pospite popečenim sjemenkama sezama. Nemaju tako intenzivan okus kao druge alge, pa se preporučuju početnicima.

Dulse - mekana ljubičasta alga slano-slatkog okusa, dodaje se juhama, salatama, a jede se i umjesto grickalica.

Hijiki - crna suha alga u obliku štapića, slanog je okusa i iznimno bogata mineralima te vitaminima A i B. Kuha se s korjenastim povrćem, sjemenkama ili tofuom. Preporučuje se u prehrani dijabetičara, za jačanje crijeva, čišćenje i jačanje krvi te za sjaj kose.

Kombu - žuto-smeđa alga narezana je na trake, dodaje se jelima od mahunarki, kuhanom ili pirjanom povrću, a može se pržiti i u dubokom ulju. Pomaže u oslobađanju organizma od kolesterola, u održavanju krvnog tlaka te pospješuje probavu.

Nori - prešana je u listove tanke poput papira i najpoznatija je kao glavni dio sushija. Možete je nabaviti i u obliku pahuljica koje se upotrebljavaju kao začin za jela od žitarica i povrća.

Wakame - tamnozelena alga blago slanog okusa, upotrebljava se za miso juhu. Poznate su po antibakterijskim svojstvima, čiste i jačaju krv, a miso juhe s wakame algom odlično su sredstvo jačanja nakon poroda.

Spirulina, chlorella i klamatska alga (inače najbogatiji poznati izvor željeza u organskom obliku) su mikroalge koje se, najčešće u obliku tableta, upotrebljavaju kao dodatak prehrani.
Sadrže esencijalne aminokiseline, prirodne vitamine te minerale u organskom obliku.

U velikoj rasprostranjenosti i iznimnoj hranjivosti algi vrlo vjerojatno se krije i rješenje za suzbijanje gladi u svijetu, s čime se slaže i Svjetska zdravstvena organizacija.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.