Moj profil

Marokanska piletina

24

Fina aromatična piletina koja se lagano peče u vlastitom soku, ukusna sočna i prosto se raspada.

Fina aromatična piletina koja se lagano peče u vlastitom soku, ukusna sočna i prosto se raspada.

Sastojci

ZA PILETINU
1 žlica RAS EL HANOUT – Marokanski mix začin
2,5 dcl vode
ili korijandera
ZA KUS KUS
2,5 dcl kus kusa
5 dcl vode

Priprema

1.

Pile isjeći  na komade i dobro natrljati začinskom mješavinom i malo ulja te ostaviti da se marinira 30 min.

Kocku za juhu rastopiti u 2,5 dcl vrele vode

Luk i češnjak izrezati na sitno a mrkvu na ploške.

2.

Uzeti širu posudu sa debljim dnom ( koja kasnije može u pećnicu ) dobro ju zagrijati dodati malo ulja i popržiti piletinu na naglo  sa svih strana. Izvaditi piletinu na tanjur, vatru smanjiti na najmanje. Dodati luk, češnjak i mrkvu, promiješati i kratko popržiti, zaliti sa juhom.

Piletinu vratiti nazad u posudu, ne mora biti sasvim potopljeno pojačati vatru i dovesti do vrenja. Prekriti poklopcem ili aluminijskom folijom i staviti u zagrijanu pećnicu na 150°C da se lagano peče u vlastitim sokovima  oko 1 h

3.

Pečenu piletinu izvadimo u posudu za posluživanje. Umak po potrebi zgusnemo i prelijemo preko mesa i posipamo sjeckanim listovima peršina ili korijandera. Poslužimo uz kus kus.

KUS KUS Omjer je jednostavan 1 : 2 - na svaku šalicu kus kusa, 2 šalice vode. nije važno kolike su šalice važno je da koristite istu.
1.

Usipati kus kus u zdjelu, dodati sol ( može se dodati i šafran )

Preliti kipućom vodom, promiješati i poklopiti poklopcem ili tanjurom. Ostaviti da se pari 8 – 10 min.

Otklopiti promiješati vilicom da bude rastresito i poslužiti.

RAS EL HANOUT Iako ima bezbroj verzija u nekima se koristi i do 40 ražličitih začina, ovo je verzija koju sam radila po receptu od Šefica kuhinje Pomoravka
1.

Sve sastojke staviti u posudu, ako neki od  začina nisu mljeveni, možete ih samljeti u el. mlinu za kavu ili zdrobiti u mužaru u sitni prah, a muškatni oraščić naribati na sitni ribež za začine.

Dobro ih izmiješati i spremiti u staklenu ili  limenu teglicu, nalijepiti naziv, spremiti i koristiti kad god poželimo.

  • KUS- KUS(1)
  • Ras-el-hanout(1)
  • Marokanska-kuhinja(1)
  • Piletina(1)
  • Maroko(1)

5

hvala na isprobavanju i komentarima. Drago mi je da vam se svima svidilo. I slažem se da se bulgur savršeno uklapa u ovo jelo.

naš današnji nedjeljnji ručak....muž oduševljen, djeci se isto svidjelo, meni laknulo kad sam vidjela da se jede i da začini odgovaraju....pekla sam pod folijom i ostalo mi je dosta jušno, maknula sam mrkvu, malo zdinstala i uopće nije bilo bitno što je rijetko jer smo prelijevali preko riže i bulgura, (nestalo kus kusa a nisam na vrijeme primijetila)...rcept Riža s bulgur pšenicom od Osijek1973 jako se dobro uklopio...Hvala na finim receptima objema !!!

Odlično!!! 🙂

Ovako je ispalo drugima