Moj profil

#12 Razeni sourdough hljeb

8
#12 Razeni sourdough hljeb

Ovo je jedan od najlaksih sourdough koje sam do sad napravila, a ujedno i najzdraviji. Nemojte da vas buni sto ide puno vode, jer na kraju ispadne bas kakav treba. 

Ovo je jedan od najlaksih sourdough koje sam do sad napravila, a ujedno i najzdraviji. Nemojte da vas buni sto ide puno vode, jer na kraju ispadne bas kakav treba. 

Sastojci

380 gr razenog brasna
250 gr sourdough startera
70 gr meda
75 gr putera
10 gr soli
150 gr sjemenki i orasnica po izboru

Priprema

1.

Ja sam prvo izradila svoj sourdough razeni starter tako sto sam dva puta uzastopno hranila sourdough sa samo razenim brasnom. Nije neophodno, vi mozete koristiti starter po zelji. Vecer prije nego sam pravila hljeb nahranila sam  40 gr startera sa 80 gr razenog i 80 gr vode,  pa ujutru 100 gr od tog startera sam nahranila sa 100 gr razenog i 100 gr vode, utriplalo se prije 3 sata stajanja.  Koristila sam samo 250 gr od startera, od ostalog sam napravila divne palacinke...

2.

Umijesiti sve sastojke osim sjemenki da dobijete kompaktnu masu, nije potrebno da se kned ili da se mijesi u mikseru. Kad se sve fino spojilo, dodati sjemenke i orasnice koje koristite i polako izmjesati. U pocetku smjesa je prilicito zitka ali posle fino zgusne. 

Zdjelu pokriti i ostaviti da se dize dok se tijesto ne utripla. 

3.

Ja korisitim tkz Pullman pan za ove hljebove, jer najbolje narastu uz stjenke posude, a kalup ima rupe na dnu pa pomogne da se brze ispece i oslobodi pare. 

Dno kalupa je potrebno obloziti papirom i nauljiti. 

4.

Kad je tijesto naraslo, polako bez mjesanja ga kasikom prebaciti iz zdjele u lim. Posuti sjemenkama po izboru pa ostaviti da nadolazi dok u potpunosti ne dodje do vrha posude, zavisice uveliko od topline vase kuhinje i aktivnosti startera. 

5.

Kad je tijesto naraslo, pecite u ugrijanoj rerni 1 sat na 160 C. Iskljucite i ostaite petnaestak minuta u otvorenoj rerni. 

Ako imate termometar izmjerite unutarnju temperaturu, mora biti oko 88-90 C. 

6.

Prijatno!

2

Hvala draga moja Babi ❤️ uzivamo bas bas... ❤️ kissic za tebe ❤️

Aaah taj vaš bucmasti starter, kraljice ste.. svako malo fini kruhić mi zapne za oko.. 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)