Moj profil

3D torta - gnijezdo i ptica na grani

2
3D torta - gnijezdo i ptica na grani

Jos jedan primjer kako napraviti 3D kremastu mekanu tortu -spolja gumpaste, unutra cokolada i onda mozete posloziti po zelji.

Jos jedan primjer kako napraviti 3D kremastu mekanu tortu -spolja gumpaste, unutra cokolada i onda mozete posloziti po zelji.

Sastojci

3 kasike zamjene za secer (Natvia)
40 g gustina
Krema
2 kasike zamjene za secer
Ostalo
maline, sok od malina, ganache krema (100 ml slatkog vrhnja +100 g tamne cokolade)
Ukrasavanje
cvecarska zica, cvecarska traka
jestive boje
gumpaste, fondant
artista soft cld porcelain

Priprema

1.

Ranije napravite gumpaste cvjetove i listove, pa povezite cvjecarskom zicom i napravite granu. Za dvije potporne grane na koje ce se oslanjati ptica vam trebaju tri #18 deblje zice. Za ptice i pticu oblikujte tijelo od zguzvane aluminijumske folije (tako ce biti laganije kad se osusi, male pticice oblikujte od smjese fondant+gumpaste 1:1, a veliku pticu od artista soft cold porcelain koji nije jestiv, ali je jako lagan sto vam treba da bi ovo moglo sve stajati. Ako koritite drvenu strukturu zasarafljenu u podlogu onda moze i teza ptica, ako cijelu granu drzi samo gumpaste zalijepljena podlogu onda ptica treba da je sto laganija, i ona se za granu pricvrsti zicom (noge ptice) i sa malo royal icing na repu. Dok se susi i prijenosu torte do samog posluzivanja stavite zguzvanu aluminjumsku foliju ispod grane da se ne polomi.

Za gnijezdo, omotajte zdjelu sa nekoliko slojeva prozirne folije i zatim presvucite sa gumpaste i ostavite da se dobro osusi (dan-dva) i onda izvucite zdjelu (vise slojeva folije da bi to bilo lakse postici) i ostavite je jos jedan dan da se osusi iznutra. Zatim na dobijenoj gumpaste zdjeli napravite gnijezdo od razvaljane mase gumpaste+fondant 1:1. Ostavite da se osusi i onda obojite jestivom bojom. Pricvrstite gnijezdo na podlogu sa royal icing.  U gnijezdo stavite zguzvanu aluminijumsku foliju i onda napravite "poklopac" od gumpaste za gornji dio gnijezda i kad se osusi sa obje strane na gornju stranu stavite razvaljani fondant:gumpaste 1:1 da oblikujete gnijezdo. Na podlogu pored gnijezda od smedje gumpaste oblikujte donji dio grane i pricvrstite za podlogu i ostavite da se dobro osusi. Zicom od grane samo probusite rupu u sredini (nesto malo vecu) ali nemojte stavljati granu dok se podloga ne osusi. Kad se osusilo stavite malo gumpaste ljepila (gumpaste+vruca voda) i svjeze gumpaste u probusenu rupu u podlozi i utaknite granu i ostavite da se osusi (podupiranje sa zguzvanom aluminijumskom folijom). Osuseno po potrebi obojite smedjom bojom da se ne razlikuje od boje cvecarske zice za granu. Na podlogu zalijepite poruku po izboru od isjecenih slova.

2.

Prije nego sto slozite tortu, premazite unutrasnjost gnijezda i poklopca otopljenom cokoladom kao na slici. Cokolada je neophodna kao barijera izmedju slatkog vrhnja i gumpaste inace bi gumpaste omjeksala od vlaga i ne bi drzala oblik. 

Umutite obicni biskvit od 3 jaja (sa gustinom je meksi) u obliku tanke pravougaone kore pa sijecite oblike po potrebi, i kad se ohladi slazite slojeve u gnijezdo - biskvit natopljen sokom od malina, maline, slatko vrhnje, pa jos jednom i na vrh ide ganache krema jer ce biti mali razmak izmedju poklopca i strana gnijezda koje ce trebati zamaskirati sa fondant+gumpaste smjesom (na isti nacin na koji ste prekrili gnijezdo). Na zavrsenu tortu pricvrstite male pticice (mozete koristiti royal icing, otopljenu cokoladu ili gumpaste).

  • Decor(1)

5

ovo je viša matematika...vi ste umjetnica

Ma prekrasno je.

Hvala! Posto je ovo u manje od tri mjeseca od operacije rucnog zgloba (desna ruka), zadovoljna sam kako je ispalo.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Flourless Chocolate-Pear Cake...
Mimi-Atlanta

Flourless Chocolate-Pear Cake...