Moj profil

Apple pie

10

Sastojci

za
Prhko tijesto
350g brasna
200g maslaca
80g secera
1 velika kasika kiselog vrhnja
1 velika kasika hladne vode
Fil
100g secera
1 velika kasika cimeta

Priprema

1.

U prosijano brasno dodati hladan maslac isjeckan na sitne komadice i lagano mjesiti rukama da dobijemo smjesu finih mrvica a onda dodati secer, kasiku vrhnja i nastaviti mjesiti. Lagano umutiti jedno jaje sa kasikom hladne vode i dodati u tijesto. Fino izraditi tijesto, podijeliti u dva dijela tako da je jedan malo veci nego drugi, zamotati u plasticnu foliju i ostaviti u frizider da se hladi pola sata.
Za fil jabuke oguliti, isjeci ih na kriske i poprskati sa limunovim sokom da ne potamne. U vecoj serpi lagano pomjesati maslac i secer da se istope, dodati jabuke i cimet i dinstati oko 10 minuta a zatim ohladiti.
Razvuci veci dio tijesta na debljinu otprilke 2 mm i precnika otprilike 30 cm a zatim ga prebaciti u kalup 22cm tako da krajevi pokriju unutrasnju stranu kalupa. Ostrim nozem odsjeci visak tijesta. Staviti ohladjen fil i prekriti sa drugim dijelom tijesta koje smo razvukli na velicinu precnika otprilike 22cm. Lagano premazati umucenim jajetom, malo probosti sa viljuskom i peci oko 45 minuta na 180 stepeni. Posluziti toplo sa sladoladom.

2.

(Recept je uz malu modifikaciju preuzet sa www.taste.com.au/recipes/5008/apple+pie)

  • Jabuke(1)
  • Deserti-jabuke(1)
  • American(1)

5

dobar recept...

I ja se slažem da je ovaj recept dobar…...

recept je odlican velika petica….

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)