Moj profil

‘Rižoto’ od quinoe i shitaka

35 minuta
41

Ljekovite shitake i quinoa, ukusna žitarica koja je obogatila moju kuhinju, blagost bijelog papra… Rižoto na malo drugačiji način koji možete oplemeniti prema vlastitom ukusu

Ljekovite shitake i quinoa, ukusna žitarica koja je obogatila moju kuhinju, blagost bijelog papra… Rižoto na malo drugačiji način koji možete oplemeniti prema vlastitom ukusu

Sastojci

za
300 grama quinoe
200 grama svježih shitaka
2-3 češnja češnjaka
1 list kombu alge
2 žlice maslinova ili suncokretova ulja
prstohvat bijelog papra
soli po želji

Priprema

1.

Qinou isperite i ostavite da odstoji nekoliko sati u vodi. Stavite je kuhati s hladnom vodom u omjeru 1:2. Kad voda zakuha, dodajte kombu algu, posolite po želji te ostavite da kuha na laganoj vatri do 15 minuta u otklopljenoj posudi.

2.

Shitake prebrišite vlažnom krpom i uklonite nečistoće. Izrežite stapke na ploške, a klobuke usitnite prstima (eventualno se pomognite nožem, dakako).

3.

Na hladno maslinovo ili suncokretovo ulje stavite isjeckani češnjak te ga blago propirjajte, a zatim dodajte shitake. Dodajte žlicu-dvije vode, blago posolite i poklopite te pustite da se sve zajedno pirja u vlastitom soku, tek povremeno protresite posudu.

4.

Nakon desetak minuta pirjanja dodajte kuhanu quinou sa isjeckanom kombu algom u shitake. Ako voda u kojoj se quinoa kuhala nije u potpunosti isparila, prije dodavanja u gljive je iscijedite.

5.

Quinou i shitake pirjajte uz miješanje oko pet minuta da se okusi prožmu.

6.

Kad jelo maknete s vatre, dodajte prstohvat bijelog papra i drugih začina po želji te pospite sjeckanim svježim peršinom.

Posluživanje

Quinoa je vegetarijancima dobro poznata kao sjajna osnova za glavno jelo, te se u ovoj kombinaciji može poslužiti samostalno, ali i kao prilog uz prženi sejtan ili pohane patlidžane, tikvice… Sve koji quinou još nisu kušali, pozivam da je ovako pripremljenu posluže svojoj obitelji kao ukusan prilog uz meso ili kao lagano predjelo.

  • Montignac(2)
  • Kinoa(1)
  • Rižota(1)
  • Posno(1)
  • Vegetarijanska(1)
  • Kvinoja(1)
  • Shitake(1)
  • Quinoa(1)
  • Veganski(1)

12

hvala, bonapetit, bit će mi drago! jednostavno je i zdravo. :)

Odlično. Sigurno ću probat.

super! :)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)