Moj profil

“Pitko” (finska štrudla)

37

Da vas pocastim za svoj 50-ti recept!:)))fina finska strudla,mirisom kardamona,cimeta….od istoga tjesta mozete raditi i buhtle,fincima poznati kao korvapuusti,i pulla:)

Da vas pocastim za svoj 50-ti recept!:)))fina finska strudla,mirisom kardamona,cimeta….od istoga tjesta mozete raditi i buhtle,fincima poznati kao korvapuusti,i pulla:)

Sastojci

Tjesto
2,5dcl mleka
0,5dcl secera+1vanilinsecer
pola kvasac
pola zlicica soli
1zlicica kardamon(mleveni)
70gr. omeksalog maslaca
7dcl brasna
nadjev1
oko150gr. lemon curd
80gr. pasirane jabuke(jos bolje rendane jab.)
50gr. omeksalog maslaca
1zlicica cimet
1zlicica vanila-aroma
po zelji kafeni secer
nadjev2
4zlice kvark(Quark)(po mogucnost ukusom vanile)
premaz
2 zumanca+malo rastopljeni maslac
po zelji krupan secer
badem-listici

Priprema

1.

Prije nego sto pocnete, osigurajte da su vam svi sastojci sobne temperature, osim mleko, koje treba da bude oko38c za svezi kvasac(ako koristite suvi, onda 40c),jer u suprotno, dizanje tjesta bi islo sporije, ili uopste se ne bi ni diglo:) U toplo mleko izmrvite kvasac, stavite secer, malo brasna, so, kardamon i ostavite da se zapenji.Onda u stavite u sud, gde cete raditi tjesto, dodajte jaje, malo po malo brasna dodavajte, mjesajte, pa dodajte omeksali maslac pri kraju, pa dodajte preostalo brasno, i umjesite u glatko tjesto, i ostavite da se udvostruci(pokrijeno dobro).Nemojte dodavati najednom svo brasno, vec onoliko, koliko je potrebno da zamesi srednjo tvrdo, glatko tjesto.

2.

Onda na nabrasnjenu povrsinu podelite tjesto na dva dela, pa umjesite dobro loptice, i stavite da nadodju opet(pokrijene).

3.

Onda jednu loptu rasukajte u pravougalnu formu, pa premazite sa lemon curd(zamjena moze limun marmelada),pa sa kasom od jabuke, u koji ste prethodno umesali rastopljeni maslac, cimet, vanila, i secera ako zelite.Pa zavijte u roladu.Stavite roladu na pleh, oblozen pekpapirom.Onda nozicama secite snite, al ne do kraja, onda redite snite, jednu na levo, jednu na desno( 2. ,naizmenicno, i tako do kraja.Onda rukom sredite, ispravite ako se rolad iskrivio.Ostavite opet da nadodje.Onda premazite sa zumance, pa ostavite da se malo zasusi, pa premazite jos jednom, kako bi dovili ljepsi sjaj.Po zelji mozete posoliti sa krupnim secerom, i badem-listicima.Onda pecite u zagrejanu pecnicu na 200.

4.

Rasukajte drugu loptu, u pravougalnu formu, pa je prebacite u pleh, vrz pekpapir, do onu drugu strudlu.Premazite sa kvark, i marmeladu, samo po sredinu, onda obde strane, bez premaza, narezite na lente, do premaza, pa ih prilepite na sredinu, naizmenicno, preko premaza( 1. .Ostavite da odmore oko 40min.pa onda isto premazite i ovu strudlu prije pecenja( 3..

6.
7.

Pullat i njihova izrada

Posluživanje

  1. Ako koristite suvi kvasac,onda mleko treba da bude nesto toplije nego li temp.ruku..znaci za suvi kvasac otprilika +42 C.
  2. Umjesto mleka,mozete koristiti vodu,umesto maslaca, margarina bez laktoze.
  3. Nadjev mozete pripremiti po svoj ukus.Razne marmelade,pekmezi,ali sto cvrsci,jer ovako iscuri(kao sto je meni iscurio sos od jabuke:).Al morate mi oprostiti jer prvi put pravim ove fin.strudle,a mislim da je vec i vreme bilo da ih pravim!:)))
  4. prevod:) korvapuusti-šamar po uši :)
  • Finska(2)
  • Peciva(2)
  • Štrudla(1)
  • Dizano(1)
  • Hleb-peciva(1)
  • Guzvara(1)
  • Sladkish(1)
  • Pecivo(1)
  • Štrudle(1)

23

Hvala draga Ursula, nadam se da ti se dopadne i na ukusu!:)

Cestitam 50-ti jubilarni recept. Strudla mi se jako dopada i nadam se da cu je uskoro praviti.:))

hvala cure!!!A ti vanja prijatno me iznenaduvas!!!!:)korvapuusti ke pravam specijalno za tebe nekoj den, denes ne sum vo forma, grip:)