Moj profil

Klasicni cupcakes

382

Klasicno tijesto za cupcakes sastoji se od brasna, maslaca i secera u omjeru 1:1:1. Ukrasava se buttercream-om tj. kremom od maslaca gdje je omjer maslac:secer 1:2. Na ovaj  osnovni recept ostale sastojke mozete dodavati prema vlastitom ukusu;  kakao, cokoladu, nutellu, arome, suho voce, boje, sir umjesto dijela maslaca u kremu etc...Nema sanse da ne uspije. 

Klasicno tijesto za cupcakes sastoji se od brasna, maslaca i secera u omjeru 1:1:1. Ukrasava se buttercream-om tj. kremom od maslaca gdje je omjer maslac:secer 1:2. Na ovaj  osnovni recept ostale sastojke mozete dodavati prema vlastitom ukusu;  kakao, cokoladu, nutellu, arome, suho voce, boje, sir umjesto dijela maslaca u kremu etc...Nema sanse da ne uspije. 

Sastojci

za
Za osnovno tijesto
150g brasna + 2 ravne zlicice praska za pecivo
150g secera
2 velika ili 3 manja jaja
prstohvat soli
1 zlica ekstrakta vanilije ili vrecica vanilija secera
3 zlice mlijeka
Za buttercream
4-5 zlica mlijeka ili vruce vode

Priprema

1.

Ugrijati pecnicu na 180-200 stupnjeva. Napuniti lim za cupcakes papirnatim kosaricama.

2.

Maslac umutiti sa secerom, dodati jaja, mlijeko, vaniliju i brasno sa praskom za pecivo i soli. Smjesu nemojte dugo mutiti vec tek toliko koliko je potrebno da se sastojci povezu. Tako ce biskvit ostati socan.

Rasporedite smjesu u kosarice , ca po jednu, ne prepunu zlicu u svaku te pecite 15-20 minuta.

3.

Za buttercream pomijesajte secer u prahu i maslac. Ja to radim rukom da mi secer ne leti svuda po kuhinji, a sto je slucaj kada se odmah ide mikserom. Kad ste pomijesali sastojke rukom, mikserom jos sve dobro umutite, dodajte 1 zlicu ekstrakta vanilije i 4-5 zlica mlijeka. Ako treba dodajte jos malo mlijeka kako biste dobili kremu podatnu za ukrasavanje, ne pretvrdu. Umjesto mlijeka mozete koristiti i vrucu vodu, krema ce biti jos ljepsa i pahuljastija. Ja tako radim u zadnje vrijeme.  Ohladjene cupcakes ukrasite kremom i dovrsite dekoriranje po zelji.

4.

Ja uvijek pravim razlicite okuse, najcesce za proslave, party i sl. Na ovaj osnovni recept samo dodajem namirnice po zeljama....

Za cokoladni cupcakes , u tijesto 1,2 zlice gorkog kakaoa, malo ruma ili vrecica rum secera te zlica secera, a u kremu 100g otopljene tamne cokolade, zlica kakaoa, rum po zelji i zlica, dvije vruce vode dok se ne dobije podatna krema.

Za duplo cokoladni cupcakes, biskvit malo izdubiti i puniti po zlicicu ganache koji cete napraviti od 150 ml slatkog vrhnja i 100g tamne cokolade. Puniti mlakim ganacheom i ohladiti. Ostatak ganache kreme dodati u buttercream te za toliko smanjiti kolicinu maslaca. U buttercream dodati jos i 1 zlicu kakao praha i zlicu vruce vode, po potrebi.

Za vanilija cupcakes, u tijesto vrecica vanilija secera i korica limuna, a u kremu jedna dobro puna zlica instant custard praha  tj. prah za vanilija puding bez kuhanja, zlica vanilija paste ili vanilija secer, te vruce vode dok se ne dobije podatna krema.

Za kava i orah cupcakes, u tijesto saka sjeckanih oraha, umjesto mlijeka toliko zlica jake crne kave, a u kremu takodjer umjesto vruce vode vruca crna kava i ekstrakt vanilije.

Za limun i mak cupcakes, u tijesto zlica, dvije maka u zrnu, korica od limuna i pola zlicice ekstrakta limuna, a u kremu procijedjeni sok od jednog limuna umjesto mlijeka ili vode, jos malo vode po potrebi, jedna zlica custard praha ako imate, a i ne mora, te vrecica vanilija secera i pola zlicice limun ekstrakta. Gotove limun cupcakese mozete malo izdubiti i napuniti po zlicicu lemon curda i preko toga ukrasiti kremom.

Za nutella cupcakes, za kremu pola kolicine maslaca zamijenite sa 125g nutele, u tijesto dodajte dvije pune zlice nutelle, zlicu gorkog kakaoa te malo mlijeka. Gotove cupcakes malo izdubite i napunite po zlicicom nutelle, te zatim ukrasite kremom.

Za Victoria cupcakes, napravite vanilija cupcakes i vanilija buttercream, izdubite malo svaku cupcake i napunite dzemom od jagode ili maline, te ukrasite kremom.

5.

Od ove smjese dobije se 12 velikih cupcakesa ili 18 srednjih. Kreme ima dosta i meni uvijek pretekne, pa onda visak zamrznem. Cupcakes su takodjer pogodni za zamrzavanje.

I jos da dodam, maslac za kremu niposto nemojte pokusati zamijeniti margarinom ili slicnim jer vam krema nece biti ukusna. Ja koristim iskljucivo maslac i uvijek dosta vanilija secera i drugih dodataka gore navedenih, ovisno o zeljenom okusu cupcakesa,  i takva krema je sasvim nesto drugo od bezukusnih margarinskih krema.

Posluživanje

Posluziti sobne temperature. Cupcakes se mogu cuvati  van hladnjaka, dapace tako i jesu najbolji, kad se lagano prosuse i krema se izvana blago stvrdne. Ako ih ipak cuvate u hladnjaku izvadite ih prije konzumiranja barem pola sata.

  • Cupcakes(5)
  • Mafini(2)
  • Muffins(2)
  • Cupcake(1)
  • Muffini(1)
  • Cakic-is(1)
  • Cakic(1)
  • Mafini-slatki(1)
  • Mafini-i-kuglofi(1)

19

Mislis tipa princess krafne krema? Moze, zasto ne, samo ih drzi u frizideru.

Dali mogu ukrasavati s slasticarskom kremom neznam dali to dvoje pase jedno s drugim posto nisam jos radila tu kremu Hvala

Extra recept, ja sam pravio 4 vrste lesnik, cokoladu, vanilu i limetu, ispalo je 20kom srednje velicine, nestali su za par sati, udavilo se drustvo

Ovako je ispalo drugima