Moj profil

Ajvar na mamin način

560 minuta
20
Ajvar na mamin način

Stari i provjereni recept, kod nas ne dočeka proljeće. Pripremite dosta velikog posuđa. Ovo je recept bez pečenja paprike, pa je nešto lakši za pripremu.

Stari i provjereni recept, kod nas ne dočeka proljeće. Pripremite dosta velikog posuđa. Ovo je recept bez pečenja paprike, pa je nešto lakši za pripremu.

Sastojci

za
15kg Crvene rog paprike
5kg Patliđana
7 kom Umjereno ljutih feferona
8 kom Češnja češnjaka
1 l Ulja
1 l Alkoholnog octa
5 Jušnih žlica soli

Priprema

1.

Za ovaj recept potreban Vam je lonac zapremine barem 15 litara. U loncu pomiješate 10 litara vode i 1 litru octa te zakuhajte. Za to vrijeme pecite patliđan na 180 st. pola sata (sa ventilatorom 20min) očistite i operite papriku.

2.

Kada voda zakuha stavite papriku i feferone u lonac (očišćene i oprane) i pustite da ponovno zakuha. Zbog veličine lonca mi papriku stavljamo prokuhati na dva puta. Dobro ju ocjedite prije mljevenja. Pečeni patliđan ostaviti da se ohladi 10 min te oguliti koru.

3.

Samljeti papriku, feferone, patliđan i češnjak. U lonac staviti 1 l ulja te dodati samljevenu masu. Kuhati 3 sata, na polovici kuhanja dodati 5 žlica soli. Smjesu je potrebno miješati cijelo vrijeme i dobro se zaštititi jer ajvar prska.

4.

Flašice sterilizirati u pećnici na 100 C pola sata. Puniti vruče flašice vručom smjesom (ispod flašice je dobro staviti mokru krpu da ne puknu). Napunjene flašice vratiti otvorene u ugašenu još toplu pećnicu da se napravi korica. Mi ostavljamo preko noći u pećnici, drugi dan zalijemo vrućim uljem i poklopimo.

  • Zimnica slana(1)
  • Ajvar-ala-ljubica(1)
  • AJVAR(1)
  • Zimnica(1)

5

Probala od kolegice koja ga je radila na ovaj način i moram priznati da me oduševio a puno jednostavniji način.

Neki kažu da nije dovoljno ljut pa tko voli ljuče neka doda feferona.

Vrlo slično ovom radim, tj. jučer sam radila. Meni je to najbolji okus ajvara!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)