Moj profil

Album za fotke

44

...za koji je potrebno samo malo materijala i strpljenja...
Idealan kao poklon (koji mene nikad nije iznevjerio:-) ) 

...za koji je potrebno samo malo materijala i strpljenja...
Idealan kao poklon (koji mene nikad nije iznevjerio:-) ) 

Sastojci

papir (hamer) 2 boje
ukrasna trakica cca. 1 metar
škare, ljepilo, ravnalce, klamarica

Priprema

1.

Za početak morate odrediti broj fotografija koje ćete stavljati u album da bi mogli znati koliko listova nam je potrebno za izradu albuma. Ja uvijek uzmem dvije boje hamera, jedan za omot, a drugi (obično mi trebaju 2 komada ) za unutarnje listove. Moram odmah napomenuti da je ovo album za najviše 20 fotografija (zbog debljine papira + još fotke).
Ovaj album na slici ima 16 fotografija i za njega je bilo potrebno 3 hamer papira (ona velika), od toga jedan je zlatni za "korice" a dva su bila potrebna za listove.
Za 16 fotografija izrezala sam 8 komada papira dimenzija 40x18cm koji kasnije presavijemo na pola pa dobijemo 16 stranica dimenzija 20x18cm.
Veličinu albuma si odredimo prema veličini fotografija, a o tome naravno ovisi i koliko će nam papira trebati. 

2.

Ako su unutarnje stranice dimenzija 20x18cm onda za korice trebamo izrezati papir dimenzija 80x18,5cm koji također presavijemo na pola i dok je presavijen na sredini izbušimo jednu rupicu koja će nam kasnije trebati da kroz nju provučemo trakicu. Rupicu bušimo samo na omotu odnosno koricama.

3.

Kad smo izbušili tu jednu rupicu tada od sredine (gdje je papir presavijen) izmjerimo 20,5cm na jednu i drugu stranu pa presavijemo papir prema unutra odnosno do rupice, ako papir prekriva rupicu samo ga malo skratimo jer ona mora ostati slobodna.

4.

Sada stavimo sve papire jedan na drugi, odnosno redom prvo korice i na njega stranice pa si olovkom obilježimo gdje će nam biti male rupice za klamaricu (koju moramo staviti "ručno" :-)
Ja sam se poslužila malo debljom iglom koju sam par puta lupnula dok nije probila sve listove.
Bilo bi dobro da imate 4 ruke odnosno da vam netko pridrži papire dok bušite te male rupe da se ne pomaknu.

5.

E sad je najbolje stavljati list po list na te male dvije metalne klamarice, dakle prvo korice...

6.

... pa ostale listove.

7.

Na kraju ih samo uz pomoć škara zavrnemo i album je skoro gotov.

8.

Sada si za omot odaberemo jednu fotku i odredimo dimenzije koje nam odgovaraju da se ta fotografija ili dio nje vidi pa si označimo olovkom taj dio koji ćemo izrezati.

9.

Izrezala sam sa skalpelom jer on mi je nekako najprecizniji i ne "izgužvam" papir kao kad režem škarama.

10.

Sada uzmemo sliku koju smo namjenili za omot i koja mora biti veća od otvora da ju možemo zalijepiti s unutarnje strane. Označimo olovkom, nanesemo ljepilo za papir...

11.

... zaljepimo i presavinemo papir preko fotografije da se ne vidi.

12.

Sada izbušimo još dvije rupice za trakicu. Na sredini prve korice i na sredini zadnje korice te kroz njih provučemo trakicu kako je prikazano na slici.
Uvijek je bolje uzeti malo dužu traku koju kasnije lako skratimo kad vidimo kako izgleda dok zavežemo mašnicu. 

13.

I na kraju preostaje nam da popunimo album sa fotografijama koje će sigurno nekog razveseliti ako ih dobije na poklon :-)

Posluživanje

Ovo je... onako... najosnovnija i najjednostavnija  ideja za izraditi album koji se može još ukrasiti na bezbroj načina, a to ostavljam vašoj mašti ;-)

  • Ideja(2)
  • Uradi-sama(1)
  • Idejeee(1)

18

fala društvo, taman sad kad malo zahladi evo vam zabave 😉i ogromni pozdrav vam šaljem 👋 🤗

Nekako mi je promakla ova tvoja super ideja... 👍

Zanimljiva ideja didi 😁 Ovo moram isprobati jer imam puno fotki koje treba organizirati i razvrstati, a zgodno mi izgleda i kao poklon

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)