Moj profil

Anis bredele

150
Anis bredele

Mali rustikalni Božićni kolačići popularni u Alzasu. Okusom i teksturom jako se razlikuju od pariških makaronsa: svježi su, ne preslatki i vrlo jednostavni za napraviti. Anise bredeles su mali kolači čija je osobitost "prsten" (kao kod klasičnih makaronsa).

Mali rustikalni Božićni kolačići popularni u Alzasu. Okusom i teksturom jako se razlikuju od pariških makaronsa: svježi su, ne preslatki i vrlo jednostavni za napraviti. Anise bredeles su mali kolači čija je osobitost "prsten" (kao kod klasičnih makaronsa).

Sastojci

Za oko 100 kom keksa Ø 4 cm:
3 jaja srednje veličine (165 g bez ljuske), sobne temperature
250 g šećera, po mogućnosti fino mljevenog
250 g prosijanog brašna
1 žličica sjemenki anisa (stavila sam mljeveni anis)
punjenje po želji

Priprema

1.

Njihov uspjeh temelji se uglavnom na tehnici koja ima za cilj održati mekanu unutrašnjost i čvrstu opnu, ostavljajući kolačiće da se suše na zraku prije pečenja. To će omogućiti maloj zlatnoj podlozi da raste tijekom pečenja uz zadržavanje bijelog i glatkog izgleda bredele kolačića.

2.

Izvadite jaja iz hladnjaka par sati ranije.
Sameljite kristal šećer u mlincu za kavu u fini prah kako bi se brže rastopio u jajima.
Pomiješajte brašno i sjemenke anisa.
Obložite 3 pleha papirom za pečenje ili stavite silikonsku podlogu.

3.

U zdjelu stavite cijela jaja i šećer i miksajte oko 10 minuta. Ako koristite kristal šećer miksajte dok se šećer potpuno ne otopi, oko pola sata.
Test: Protrljajte malo smjese između dva prsta. Smjesa mora biti glatka pod prstima, ne smiju se osjetiti kristalići šećera. U smjesu postupno dodajite brašno s anisom i lagano kuhačom miješajte, tj. prevrčite smjesu uvijek odozdo prema gore. Tijesto treba biti glatko i svilenkasto.

4.

Tijestom napunite slastičarsku vrećicu s okruglim glatkim nastavkom.
Istiskujte male hrpice tijesta na papir za pečenje ili silikonsku podlogu. Vrećicu sa nastavkom držite okomito na podlogu. Nastavak  uvijek treba biti u sredini istisnutog tijesta par milimetara iznad podloge, tako će se istisnuto tijesto samo širiti u krug. Dakle, nemojte praviti krugove, već samo istiskujte tijesto na jedno mjesto.
Pravite krugove promjera otprilike 2 cm, odnosno 4-5 cm ako ćete ih puniti. Trebaju biti razmaknuti jedan od drugog 2-3 cm. Keksići se tijekom pečenja neće raširiti, ali je potreban prazan prostor između njih zbog strujanja zraka tijekom sušenja, a i pečenja.

5.

Sušenje je preduvjet za dobivanje karakterističnog prstena, stoga pripremljene anis bredele ostavite da se suše na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati, ili preko noći.
Test: Žrtvujte jedan keks za test. Kad prijeđete prstom po vrhu keksa, površina mora biti glatka i čvrsta. Kad keks pritisnete prstom, mora biti tvrd na dodir.
Ako vam se keks imalo lijepi za prst ili se za prstom odvaja od podloge, nastavite sušiti.
Provjerite ponovo na istom keksu.

6.

Osušene kekse pecite 10 minuta na 160°C. Nakon 7 minuta zarotirajte lim. Keksi će malo narasti i pritom dobiti karakterističan prsten.
Pečeni keksići trebaju s gornje strane ostati bijeli, a s donje svijetložuti.
Pečenost keksa najbolje je provjeriti na istom testnom keksu jer nisu sve pećnice iste. A onda, koliko su se pekli prvi, toliko treba i sljedećim keksima.
Pečene kekse zajedno sa papirom prebacite na ravnu površinu i ohladite. Hladne skinite s papira i spremite u limenu kutiju.
Prijedlog: Posebno na malom papiru za pečenje napravite 2 keksa, stavite u posudu koja može u pećnicu i sušite na zraku na isti način kao i one na limu. Kad su keksići spremni za pečenje, prvo njih ispecite kako biste bili sigurni odgovara li vašoj pećnici vrijeme pečenja od 10 minuta. Bolje je žrtvovati 2 keksa, nego uništiti cijeli lim.

7.

Macarons à l'anis:
Anis bredele su izvorno suhi kolačići bez kreme. Spajanjem dva kolačića s kremom dobit ćete Macarons à l'anis, anis bredele u obliku macaronsa. Možete ih kombinirati s bilo kojom kremom: pâte de praliné, pasta od lješnjaka, pralinasta mousse krema, ganache od tamne čokolade, nutella... S pastom od lješnjaka su dosta slatki, s mousseom umjereno slatki.

  • Anis(5)
  • Keksi(4)
  • Božić(3)
  • Sitni kolači(2)
  • Biscuits-is(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Keksici-duo(1)
  • Dolcela-slatki-blagdani(1)
  • Kolaci-keksi(1)

38

Tako je, trebaju se sušiti vani da dobiju čvrstu opnu, pa tek onda peći.

Znači ako sam dobro shvatila kad istisnemo kekse na lim ostavimo ih preko noći pa tek sutra dan sušimo u rerni?

Hvala tebi na isprobavanju, lijepim riječima i slikama. Pozdrav, draga Alma 🤗

Ovako je ispalo drugima