Moj profil

Bajadera

2.665

Nekada su nam jednostavna i vrlo efektna rešenja ispred nosa, a ne vidimo ih. Kod ovih bajadera ključan "sastojak" su najlon kese za zamrzivač. One nam služe da se slojevi pojedinačno poravnaju i slože jedan na drugi veoma uredno. Treba samo naći te veće kese, od 3 l, površine 24 x 30 cm. I slediti uputstva :)

Ove lepotice sa naslovne slike je napravio Dade, koji me je i naučio svim tajnama oko pripreme i sečenja, a koje vam sada detaljno prenosim. Na ostalim slikama su moje bajadere, koje sam prvi put radila na ovaj način, i kojima sam, da li treba reći, izuzetno zadovoljna.

Nekada su nam jednostavna i vrlo efektna rešenja ispred nosa, a ne vidimo ih. Kod ovih bajadera ključan "sastojak" su najlon kese za zamrzivač. One nam služe da se slojevi pojedinačno poravnaju i slože jedan na drugi veoma uredno. Treba samo naći te veće kese, od 3 l, površine 24 x 30 cm. I slediti uputstva :)

Ove lepotice sa naslovne slike je napravio Dade, koji me je i naučio svim tajnama oko pripreme i sečenja, a koje vam sada detaljno prenosim. Na ostalim slikama su moje bajadere, koje sam prvi put radila na ovaj način, i kojima sam, da li treba reći, izuzetno zadovoljna.

Sastojci

za svetli sloj
100-120 ml vode *
120 g šećera
70 g putera
za tamni sloj
100-120 ml vode *
100 g šećera
50 g putera
za glazuru
i još...
nekoliko kesa za zamrzivač od 3l (24x30 cm)
dug, tanak, oštar nož

Priprema

1.

Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.

2.

Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.

3.

Dok su mlake, smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.

4.

Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako deluje mnogo gusto). Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.

Posluživanje

Saveti i trikovi:

- Kod količine vode navedeno je 100-120 ml.Ova proizvoljnost je stavljena zbog prilagođavanja vrsti mlevenog keksa. Lično sam radila sa 120 ml vode i mlevenim keksom Bevita (Swisslion takovo), ali iz tudjih iskustava ispostavilo se da neki keks upija manje a neki više... Tako da, moj vam je savet da počnete sa 100 ml vode, koje ćete ušpinovati sa šećerom i puterom, pa kad dodate sve ostalo, procenite da li je masa previše "mrvasta" i suva - onda po potrebi dodajte još ono malo vode. Mlaka smesa treba da je kompaktna, ali ne mnogo meka. Pogledajte sliku kod koraka 1.

- Kod otvaranja kesa i prenošenja jednog sloja na prevrnuti poslužavnik - bez bojazni! Ova količina koja se nadje u jednoj kesi je IDEALNA da celu kesu podignete i držite uspravno, ništa se neće ni odlepiti, ni popucati, ni pasti... Ukoliko vam padne na pamet da pravite dvoslojnu, a ne četvoroslojnu bajaderu, i imate duplo vise smese u jednoj kesi - e, ta debljina je već nezgodna, i smesa hoće da puca i pravi problem pri prenošenju (ovo pričam iz iskustva, jer sam naravno probala da još olakšam postupak!).

- Za lep, "oštar" presek ostaviti bajaderu nekoliko sati u zamrzivaču (nije dovoljno sat-dva, mora duže), pa seći dugim tankim oštrim nožem, jednim potezom, odozgo, tj. pritiskom kroz bajaderu. I tupa strana noža treba da je tanka - noževi sa debelim sečivom bi mogli da polome bajaderu, umesto da naprave lep rez. Zbog ovog načina sečenja zgodno je celu bajaderu slagati na prevrnutom poslužavniku (ja nisam, pogledajte sliku uz korak 4, pa sam teže sekla!) ili nekoj skroz ravnoj tabli.

- Ako čokolada krene da puca (a sečete je ispravno, tankim, dugim, oštrim nožem, odozgo) - to znači da ono što je ispod čokolade, nije dovoljno stegnuto, pa se pod pritiskom ugiba i čokolada puca. Mora dooooobro da se stegne u frizu. Ovo je ključno za oštar presek. Sama smesa za bajadere nije tako suva da bi se ovakav izgled ikada mogao postići ako se bajadera samo obično rashladi u frižideru.

- Dok se glazura steže na sobnoj temperaturi, i dok nije još sasvim stegnuta, možete obeležiti linije po kojima ćete kasnije seći.  Tabla od 24 x 30, kad se fiknu ivice, može lepo da se iseče na 18 x 4 finih štanglica.

  • Bajadera(81)
  • Sitni kolači(36)
  • Kolači(19)
  • Božić(8)
  • Posno(5)
  • Bajadere(5)
  • Orasi(5)
  • KOLAČI- SITNI(4)
  • KOLAČIĆI(4)

226

Napravila sam pola mere, nisam imala kese, pa sam upotrebila plastičnu foliju koju sam zategla na zadnju stranu tepsije i oblikovala pravougaonik rukama, na pek papir precrtala oblik prvog pravougaonika i na njemu razvukla drugu masu, okrenula tepsiju i tako prenela prvu masu na drugu, bez ikakvih teškoća. Umesto oraha sam stavila pečene lešnike, a glazuru sam napravila onako kako uvek pravim, na sto grama kvalitetne čokolade za kuvanje, dve supene kašike ulja. Ukus je savršen, svaka čast za mere, ne bih ništa tu menjala.

Hvala na divnom receptu.

Nabasala slucajno na Vas recept i bas Vas evo hvalim ukucanima jer je i ja radim doslovce sa istim mjerama. Uvijek mi je u tradicionalnim receptima kolicina secera neprimjerena. Iako sam kao djete odrasla na tako slatkoj Bajaderi sada u "zrelim" godinama znam da to nije bilo ispravno pa svojoj djeci oduvijek doziram na kapaljku :P 

Ooodlicne su!

Ovako je ispalo drugima