Moj profil

Bajadera

84
Bajadera

Ovaj recept je pod broj jedan u mojoj bilježnici s receptima. Jednostavan za napraviti, a uz male promjene sastojaka dobiju se različiti okusi. Ja najčešće radim s prženim lješnjacima (i ove godine su dobro rodili), a odlična je i s orasima ili kokosom.

Ovaj recept je pod broj jedan u mojoj bilježnici s receptima. Jednostavan za napraviti, a uz male promjene sastojaka dobiju se različiti okusi. Ja najčešće radim s prženim lješnjacima (i ove godine su dobro rodili), a odlična je i s orasima ili kokosom.

Sastojci

Smjesa za bajaderu
1 dl vode
125 g margarina
350 g drobljenih petit keksa
150 g sjeckanih prženih lješnjaka
2 žlice ruma
Za preljev

Priprema

1.

U malu posudicu stavi se jedan dl vode i 125 g margarina i stavi se na vatru da se margarin rastopi.

2.

U drugu zdjelu stave se nasjeckani prženi lješnjaci, nadrobljeni petit keksi, mljeveni šećer i rum i sve se dobro izmiješa kuhačom ili žlicom.

3.

Na to se izlije rastopljeni margarin s vodom i sve se dobro izmiješa da se dobro sjedini.

4.

Odvoji se trečina smjese u posebnu zdjelicu i u nju se umiješa 50 g rastopljene čokolade za kuhanje i sve se dobro izmiješa.

5.

Lim veličine cca 30×20 cm namaže se s malo ulja i prvo stavi tamna masa. Stavlja se malo po malo i s lopaticom čvrsto pritišće i zaglažuje da bude ravno. Kad se potroši sva masa još se jednom sve dobro zagladi i s lopaticom pritisne. Meni je debljina tog tamnog dijela oko 5 mm.

6.

Tada se na tamni dio stavlja svjetla masa, opet malo po malo lopaticom i odmah zaglažuje i pritišće. Mora biti dobro stisnuto da kad se bude rezalo da se ne bi mrvilo i raspadalo. Taj dio mi je deblji od tamnog, nedgje malo manje od jednog cm.

7.

Na taj dio kad je dobro zaravnat i stisnut, stavlja se čokoladni preljev. Ja rastopim čokoladu na pari i dobro je izmiješam s uljem i prelijem. Cijeli lim držim i nakrečem ga u sve strane da se čokolada ravnomjerno rasporedi i na kraju još par puta lupnem s cijelim limom u stol da se čokolada skroz sravna.

8.

Tada s limom u hladnjak na hlađenje.

9.

Kod rezanja najteže je izvaditi prvi red, ali to odmah ide na probavanje, poslije s oštrim nožem ide bez problema.

Posluživanje

Naravno, da bi bilo jednostavnije, ne treba se zezati s tamnim i svjetlim dijelom, samo se napravi jedna svjetla masa stavi u lim i prelije čokoladom i gotovo. Bajadera je odlična i s kokosom, a i s orasima. Ja je znam za promjenu preliti i bijelom čokoladom i onda je skroz drukčija. Kolaž dviju bajadera s bijelom i crnom čokoladom. U hladnjaku može dugo stajati, jer se nema što pokvariti, nema jaja, ali nikad dugo ne uzdrži jer se brzo pojede.

  • Bajadera(5)
  • Brzi kolači(1)
  • Bombs(1)
  • Fini-kolacici(1)
  • Print(1)
  • Nepeceni-sitni-kolaci(1)
  • Cerica(1)
  • Sitni kolači(1)
  • Kolači(1)

14

Lepo izgleda, a mislim da je i ukusna.

odličan je!!!

Izvanredno. Nikada sisam pravila sa seckanim lešnicima, ali ću obavezno probati. Izgleda veoma dekorativno. A problem sa prvim redom možeš lako rešiti ako u tepsiju prvo staviš papir za pečenje čije ivice sa dve strane malo nadvisuju visinu lima. Kada je kolač dobro ohlađen samo ga držeći za ivice papira izvadiš zajedno sa papirom ili jednostavno masu odmah oblikuješ na obrnutoj strani lima takođe na papiru z pečenje Pozdrav i hvala za divan recept.

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Kikiriki bajadera
vukica5

Kikiriki bajadera