Moj profil

bakalar kako ON voli

22

daj stavi ovo, nemoj ono, ma ne tako…da da ovako i sl. i sl. pa sam došla do ovakvog bakalara kako on najviše voli

daj stavi ovo, nemoj ono, ma ne tako…da da ovako i sl. i sl. pa sam došla do ovakvog bakalara kako on najviše voli

Sastojci

glavno
sporedno ali ne manje bitno
5-6 režnjeva češnjaka
stari/brašnjasti, bijeli krumpir
svježi peršinov list

Priprema

1.

bakalar-po nekim pričama dobar je norveški, svjetlije kože, s perajama okrenutim prema naprijed (zašto-ne pitajte ). ja sam kupila vakumirani – kažu da je ovo najbolji bakalar koji se sad i kod nas može nabaviti, čim je veći ima manje otpada, prektično vrlo malo ima za baciti.. koji je posebno obrađen i prešan tako da mu treba samo 8 sati natapanja u vodi.. inače je neizbježan postupak ovaj:
-puna košara osušenih riba, -kopate da nađete koji vam se sviđa,
-kupite bakalar 400-tinja grama – piše da se natače 3-4 dana uz učestalo mjenjanje vode – nakon kratkog vremena bez obzira što stoji u poklopljenom loncu konačno shvatite što to smrdi pa..
-lonac izbacite na balkon
-ali kako je vani – (minus) nekoliko stupnjića voda se smrze, pa se naživcirate jer imate osušenu smrznutu ribu…..

2.

da izbjegnem ovaj dugotrajni postupak kupila sam malo skuplji bakalar od 600-tinjak gr koji u konačnici i nije toliko skuplji od onog “običnog” ispilila sam ga na manje komade, namočila sam ga navečer, ujutro je bio spreman za kuhanje..

3.

bakalar staviti kuhati oko 30 minuta..

4.

zatim ga izvaditi ,vodu od kuhanja sačuvati, očistiti bakalar od kože i kostiju

5.

na dno lonca staviti malo maslinovog ulja pa red ploški krumpira, komade bakalara, posoliti, popapriti i posuti sitno narezanim češnjakom..slagati redove dok ne utrošite sastojke.završiti s krumpirom, zaliti s maslinovim uljem i sa sačuvanom vodom tek toliko da se pokrije

6.

kuhati na laganoj vatri dok nisu bakalar i krumpir skuhani

7.

malo pred kraj dodati dosta sitno narezanog peršina..

8.

vaditi na tanjur, malo krumpira zgnječiti da bude gušće, po potrebi zaliti s još malo maslinovog ulja iiii dobar tek !!

Posluživanje

kad sam skuhala i očistila bakalar, dio sam spremila u škrinju tako da sam drugi put imala ubrzani postupak spremanja, samo nisam spremila vodu u kojoj se kuhao, a drugi put ću i to ;) on je bio zadovoljan , a i ja ;)

  • BAKALAR(2)
  • Morska hrana(1)
  • Riba-morska-bakalar(1)
  • Morski-meni(1)
  • Ribe...(1)

15

Ajme meni, bolje da san iša leć, neću moć cilu noć zaspat,listan, čitam recepte za bakalar, gledam slike, i po slici ga poznam, i ja sam ko i ON, mislim da je ovaj onaj pravi kakvog i moja mater pravi,kupujem di nadjem neću se smirit dok ne pojidem pjat, ko će čekat badnju večer!

čistila sam duboko i pronašla očišćeni kuhani bakalar koji mi je ostao od badnjaka (skoro zaboravih na njega) .... uz malo krumpira, dobrog domaćeg maslinovog ulja i začina danas sam imala savršeni brzinski ručak, reci MU da ga i ja baš ovako spremljenog najviše volim 😘 ;))

I mi smo ove godine uzeli vakumirani i bio je stvarno odličan…i ja ga prvo obavezno skuham i očistim od kože i kostiju, pa pripremam dalje…recept ti je super!