Moj profil

Bakina rajska čokoladna krema

521

Epitet "rajska" smo joj nadjenuli svi mi koji je toooliko volimo i godinama papamo u bakinim kolačima :-) Običan biskvit na bazi jaja, brašna i šećera ona toliko upotpuni da mi ne treba ništa više…
Stvarno je volim, žestoka je, ali to je čini savršenom…

Epitet "rajska" smo joj nadjenuli svi mi koji je toooliko volimo i godinama papamo u bakinim kolačima :-) Običan biskvit na bazi jaja, brašna i šećera ona toliko upotpuni da mi ne treba ništa više…
Stvarno je volim, žestoka je, ali to je čini savršenom…

Sastojci

5 cijelih jaja
250 g šećera
srž jedne vanilije
2 žlice gorkog kakaa
250 g maslaca
neki moji omiljeni dodaci (vrućoj kremi)...
prženi, oljušteni i kremasto mljeveni lješnjaci (može i orasi, bademi, ...)
amaretto ili tamni rum
mandarinetto i korica mandarine
mlijeko u prahu ili Linolada

Priprema

1.

Pjenasto izmiksati jaja, šećer i srž vanilije.

2.

Preliti u zdjelu za kuhanje, dodati natrganu čokoladu za kuhanje, kakao i narezani maslac.

3.

Uz stalno mješanje pjenjačom na laganoj vatri kuhati dok ne zgusne (cca 30 minuta) – možete je kuhati i na pari!

4.

U vruću kremu po želji dodajte neke od navedenih sastojaka ili je ostavite takvom kakva je… :-) Još je toplu mažite na kolač! Tj. biskvit, oblatne, prhke podloge, podloge s keksima iiiiitd.

Posluživanje

Morate paziti o svježini jaja – ako su jaja stara, stvorit će se grudice, zato se koriste isključivo svježa jaja, ako su kupovna – prva klasa.
U starom bakinom receptu koristio se domaći putar (njenih ruku djelo :-)).

  • Kreme(20)
  • Krema(20)
  • Čokolada(13)
  • Oblatne(6)
  • Čoko-krema(6)
  • Čokoladna krema(3)
  • Kolači(3)
  • Oblande(2)
  • Torte(2)

36

Jaja i šećer sam kuhala na pari, onda dodala čokoladu i kakao , a kad se zgusnulo/ohladilo dodala sam maslac. Nema potrebe zaista za kuhanjem maslaca, jer je neminovno da se odvaja ulje. ali , to je samo moje mišljenje. Ali, krema mi nije ok, jako je žestoka, jaka, zao mi je jer mi je upropastila tortu. Svi koji su probali slazu se da je krema prejaka...Ipak, necu odustati od recepta vec ga sebi prilagoditi, pa cu drugi puta staviti pola tamne, a pola mliječne čokolade, smanjiti šećer jer je za mene ova krema preeeslatka također, i smanjiti kakao na samo 1 žlicu, mislim da ipak ne treba odustati od recepta vec ga prilagoditi sebi i svom ukusu. Pozdrav!

Krema je predobra i tocno po receptu se treba raditi

Evo napravila sam ko što sam gore opisala, uz to još i malo smanjila šećer (samo 30g manje) s tim da sam 170 g kuhala s jaijima (15 min nakon što se čokolada počela taliti), a 40 g+10 g burbon vanilijinog šećera  istukla s maslacem omekšanim ma sobnoj temperaturi. Kad se krema malo ohladila dodala lješnjake popržene krupno mljevene (cca 130g) i zatim umućeni maslac. Konzistencija odlična, krema gusta i sjajna. Ključno za odvajanje masne faze je previsoka temperatura smjese s maslacem. Oni kojima se  maslac ipak unatoč kuhanju nije izdvojio (kuhajući na pari, smanjena vatra) očito ne dosegnu tu kritičnu temperaturu razdvajanja emulzije, a da bi bili "on the safe side" bolje maslac uopće ne kuhati. Osim toga, meni je puno bolji okus hladnog maslaca nego toplog, "uljastog". Evo mislim da će ovako ova krema zaživjeti i da će se u njenu izradu uključiti i oni koji su se obeshrabrili velikim brojem neuspjeha među komentarima.