Moj profil

Baklava

90 minuta
17
Baklava

Uz ovaj recept, ne može da ne uspe.

Uz ovaj recept, ne može da ne uspe.

Sastojci

za
500gr. kora za pitu i baklavu
oko 500gr. oraha
preliv

Priprema

1.

Vodu i šećer staviti na laganu vatru. Najbolje je na žarnom šporetu ali može i na slabijoj temperaturi na električnom. Potrebno je da vri sat/sat i deset minuta, dok sirup ne postane žut, ne providan, kao med. Ostaviti sirup da se ohladi i početi sa ređanjem kora.

2.

Ređati (u 30x30 tepsiju, meni su kore bile veličine tepsije) kore, jedna kora pa je poprskati uljem ( ja sam je prskala malo obilnije uljem pa rukom mazala tako da ulja u tankom sloju bude po celoj kori, dobro obratite pažnju na krajeve na svakoj kori njih je najlakše zaboraviti), još jedna kora, posuti uljem i drugu koru posuti malo uljem pa šakom-dve mlevenih oraha. Ja sam na neku koru stavila šaku na neku dve oraha ali ne bi bilo dobro da uvek idu dve šake oraha, bilo bi previše, a opet da se stavlja po jedna bilo bi premalo. Tako ređati dok se ne utroše kore, znači jednu premazati samo uljem, drugu opet samo uljem, pa treću uljem i orasima i tako redom... Preko zadnje kore ne bi trebalo stavljati orahe, samo zadnjom korom (krajevima zadnje kore) obuhvatiti celu baklavu (zaviti ih). Iseći (jako pažljivo, najbolje tankim nožem, ili skalperom) i staviti da se peče. 

3.

Kada je baklava pečena (a sirup ohlađen) na baklavu poređati na kolutove isečen limun i preliti vrelu baklavu ohlađenim sirupom. Ostaviti preko noći da sirup dobro upije, i što duže stoji to je bolja.

4.

Caka je u tome da kore i sirup, jedno treba biti hladno a drugo vrelo. Bolje je da sirup bude vreo (zbog limuna) a testo hladno, međutim i obrnuto je odlično ispala. Limun nipošto ne sme da se kuva u soku, pustiti da ga da svoju aromu na samom kolaču, bez kuvanja.

  • BAKLAVA(2)
  • Baklava-sa-orasima(1)

2

Nema na čemu, hvala komšinici koja me je dobro naučila🙂

E to je pravi recept hvala.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Moja Baklava
Sanda-Mo

Moja Baklava