Moj profil

Baklava

30 minuta
21

Znam, znam, ima sigurno milion recepata za baklavu ovde. Ali, ovo je recept moje mame i ja moram da ga zapišem. Još više zato što mi čak i Turci kažu da je baklava prava. Osim što ne znaju zašto je limun gore ali kad probaju, znaju.

Znam, znam, ima sigurno milion recepata za baklavu ovde. Ali, ovo je recept moje mame i ja moram da ga zapišem. Još više zato što mi čak i Turci kažu da je baklava prava. Osim što ne znaju zašto je limun gore ali kad probaju, znaju.

Sastojci

1 Kg tankih kora za baklavu (najtanje moguće)
700 gr. Oraha
1 Šaka suvog grožđa
700 gr belog šećera
250 gr Putera

Priprema

1.

Jednu šaku oraha naseckajte grubo nožem. Ostale orahe sameljite.

2.

Dno tepsije namažite uljem, stavite prvu koru. Zatim ponovo pemažitem uljem i stavite drugu koru. Isto to sa trećom koreom. Na treću koru stavite šaku oraha, zatim sledeču koru i tako do polovine kora. Na polovini stavite pored oraha i šaku suvog grožđa. zatim tako dalje do poslednje tri kore. Njih naslažite bez oraha.

3.

Uzmite jedan školski lenjir (ravnalo) , stavite ga na baklavu na 45 stepeni u odnosu na tepsiju i po njemu isecite  baklavu, najbolje pizza nožem. Pomerite lenjir za dva centimetra i ponovo režite. Kada izrežete u jednom smeru okrenite na drugu stranu da dobijete rombove.

4.

U jednu posudu stavite svo ostalo ulje i buter zajedno da prokuhaju. Rernu uključite na 220. Kada ulje provri i buter se istopi, prelite baklavu sa uljem i stavite u rernu na 40 minuta.

5.

Kada je baklava pečena, pre nogo je izvadite iz rerne, napravite šerbe od šećera i vode. Pravilo je dve čaše šećera jedna čaša vode. Znači za 700 gr šećera stavite 350 ml vode i prokuhajte. Ubacite koricu limuna

6.

Kada šerbe prokuva izvadite baklavu i zalite je kljucalim šerbetom. Pazite da se ne izgorite jer će špricati.

7.

Naslažite kolutove limuna, ostavite da se prohladi, zamotajte najlonskom foliom i ostavite 24 sata na hladnom.

8.

Prijatno

Dobar tek

Posluživanje

Baklava se jede tek sutradan i može stvarno dugo trajati.

  • BAKLAVA(2)
  • Klava-ba(1)

6

Blagodaram,  Danka 🙂

znam ja da je baklava bomba,zato je i volim😁,ali nisam znala radi li se o pola litre ili pola dl ili čega već jer ima raznih pakiranja,a u receptu nije navedeno.Hvala na odgovoru,bilježim recept.

 Da  i kaj  nas   pred  pecenje  se  baklava  zaliva so  vrelo ulje, a ovde  i puter  uste podobro ,baklava  ti e IZVRSNA🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)