Moj profil

Bele praline i medaljoni sa kikiriki puterom

90 minuta
197
Bele praline i medaljoni sa kikiriki puterom

Zarazna kombinacija bele čokolade i kikirikija.

Zarazna kombinacija bele čokolade i kikirikija.

Sastojci

Za praline
kalup za praline
Punjenje
50 g kikiriki putera
1 ravna kašika tamnog kakaa
1 kašika tečne slatke pavlake

Priprema

1.

Ovaj recept su, zapravo malo preradjene fantastične Grbaljkine kuglice sa kikiriki maslacem i prilagođene za praline. Smesi sa kikiriki maslacem dodala sam slatku pavlaku kako bi bila mekša i malo kremastija za punjenje pralina.

Praline
1.

Ako prvi put pravite praline, prvo pročitajte Dajanina uputstva za temperiranje čokolade.

Ako imate termometar za čokoladu, belu čokoladu otopite i temperirajte po njenim uputstvima.

2.

Čokoladu sam pripremala bez upotrebe termometra.

Belu čokoladu za kuvanje otopiti u mikrotalasnoj pećnici.

3.

Topila sam je na sledeći način: 40 sekundi na 60% snage, izvadila iz mikrotalasne, mešala oko pola minuta (skoro sva čokolada je bila u kockicama i skoro neotopljena, pa sam je kašičicom pritiskala uz tople zidove posude da se otopi makar površina kockica ). Zatim 30 sekundi na 60% snage i mešala dok se u potpunosti nije otopila (oko minut).

Kad se sva čokolada istopila nastavila sam mešanje kašičicom dok se nije prohladila do, otprilike telesne temperature (probati prstom - kad se ne možete odlučiti da li je smesa mlaka ili hladna, to je telesna temperatura). Trebalo mi je 2 - 3 minuta.

4.

U otvore silikonskog kalupa preneti pripremljenu belu čokoladu do oko 1/3 visine otvora. Četkicom povlačiti čokoladu od dna ka vrhu tako da u potpunosti premežate čitav otvor.

Ostavite na sobnoj temperaturi da upotpunosti očvrsne (potrebno je oko 15 minuta).

Za to vreme pripremite punjenje.

Punjenje
1.

Margarin otopiti na tihoj vatri. Skinuti sa vatre, umešati šećer u prahu, pa kikiriki puter. Umesiti ručno prosejan kakao prah. Prohladiti da bude mlako i umesiti ručno kašiku tečne slatke pavlake. Po potrebi prohladiti u frižideru (ako je smesa topla otopiće belu čokoladu u kalupu za praline).

2.

Dodavati komadić po komadić punjenja u otvore pralina i drškom kašičice "utiskivati " da se otvori u potpunosti popune.

3.

Pošto će preostala bela čokolada za ovo vreme verovatno očvrsnuti, ponovo je lagano zagrejati da se otopi (10 sekundi na 60% snage).

Kašičicom nanositi preostalu belu čokoladu da se zatvore praline. Kako otopljena čokolada nije tečna, već je konzistencije poput ređe nutele, poravnaćete površinu tako da okrećete kalup za praline u krug levo - desno, ne odižući kalup sa radne površine. Možda će vam biti lakše da kalup postavite ne neku tacnu i tacnu okrećete levo - desno.

4.

Ostavite ih na sobnoj temperaturi da u potpunosti očvrsnu.

5.

Postupak za medaljone

Sipati po pola kašičice otopljene i prohlađene bele čokolade u otvor silikonskog kalupa za mini mafine. Poravnati okretanjem kalupa levo-desno. Smesu za punjenje rastanjiti oklagijom na oko pola cm debljine i seći okruglom modlicom. Prenositi tamne kružiće na pločice od bele čokolade u kalupu. U svaki medaljon utisnuti po polovinu kikirikija.

  • Praline(18)
  • Sitni kolači(3)
  • Bombs(1)
  • Kikiriki-maslac(1)
  • Praline-kikiriki(1)
  • Posno(1)
  • Pralini-kikiri-puter(1)
  • Praline-h(1)
  • Kolaci-sitni-praline(1)

31

Uz manje izmjene kod punjenja bile su odlične 👏👋

Nisam baš zadovljna izgledom, ali biće bolje sledeći put, mislim da sam previše ohladila čokoladu... 🙄🙂 Ali ovo punjenje od kikiriki putera mi je fantastično, obožavam sve sa kikirikijem, baš sam se oduševila! Zaista super recept! 🙂

hvala puno ! ovih dana pravim za slavu tvoje praline od maka , rolat od  maka , bozicnu frajlu i bele praline 🙂

Ovako je ispalo drugima