Moj profil

Blagdanska juha s gris - knedlama

150 minuta
360

Za tradicionalnu svečanu juhu trebat ćete izdvojiti prilično vremena – priprema se polako, bez žurbe, baš kao što su je naše bake pripremale. I dok se juhica lagano krčka uz zvuke božićnih pjesama, pripremite se za dane mira i veselja.

Za tradicionalnu svečanu juhu trebat ćete izdvojiti prilično vremena – priprema se polako, bez žurbe, baš kao što su je naše bake pripremale. I dok se juhica lagano krčka uz zvuke božićnih pjesama, pripremite se za dane mira i veselja.

Sastojci

za
1 kokoš (oko 2 kg)
150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
1 grančica peršina
1 grančica celera
2 žlice Vegete
Za gris-knedle

Priprema

1.

Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi.

2.

Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista.

3.

Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.

4.

Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.

Posluživanje

Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.

Savjet

Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je “popiti”.

Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Juhu pripremite do 3. koraka. Procijeđenu juhu ohladite i skinite suvišnu masnoću. Rasporedite je u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite. Možete je uliti i u posudu za led. Kad se zamrzne, izvadite kockice juhe i stavite ih u vrećice. Pojedinačno ih koristite kod pripreme drugih jela.
Odmrzavanje: Posude ili vrećice s juhom kratko uronite u vruću vodu kako bi se zamrznuta juha odvojila od stijenki. Zatim je prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Završite pripremu s 3. i 4. korakom.
Trajnost: 90 dana.

  • Juhe ............(116)
  • Juha(10)
  • Supe(7)
  • Juhe i variva(2)
  • Jela za svečane prigode(2)
  • BISTRE JUHE(2)
  • Supa(2)
  • Juhe - bistre(2)
  • Fine-juhice(1)

4

Super juha-tako je i mi pripremamo…i obožavamo ju svi!

Super juhica ! k Radim na veliko ili moja mama , te višak spremimo za zamrzivanje.

najbolja juhica odkad je svijeta i vijeka sto bi rekli 5:)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)