Moj profil

Blagi ajvar iz pekača za hljeb

135
Blagi ajvar iz pekača za hljeb

Na jednom forumu, na kojem sam već godinama aktivna, jedna forumašica je stavila recept za ajvar iz pekača za hljeb. Pa pošto je ODLIČAN, ja vam ga pišem ovdje, jer zaslužuje biti tu. Hvala iridana2666.

Na jednom forumu, na kojem sam već godinama aktivna, jedna forumašica je stavila recept za ajvar iz pekača za hljeb. Pa pošto je ODLIČAN, ja vam ga pišem ovdje, jer zaslužuje biti tu. Hvala iridana2666.

Sastojci

5kg crvenih paprika-roga
3dl ulja
soli prema ukusu

Priprema

1.

Paprike i patlidžani se operu, osuše, i na plehovima obloženim pek papirom ispeku u rerni. Nakon toga se ogule, očiste od košpica i ostave u cjedilu da se cijede. Ja ostavljam preko noći, jer volim “suh” kremast ajvar. Nakon cijeđenja, u multipraktiku se samelju paprike i patlidžani, zajedno.

2.

U posudu pekača najprije stavim ulje, onda mljeveno povrće u koje dodajem so. Podesim pekač na program za đem (trajanje 1:05min) i pustim da radi. I ako program ima mješanje na početku, ja pripomognem drvenom kašikom, da se ulje i povrće lijepo pomješaju. U toku pečenja također povremeno promješam. Ja odvrtim dva programa, jer je dosta mase koja je gusta i treba joj vremena da se jednolično zagrije, i pravo pečenje počne tek pred kraj prvog programa.

Posluživanje

Orginalni, forumski recept je sadržavao i jedan režanj češnjaka, kao i 1/2dl octa, no meni se sviđa potpuno blaga aroma pa ih ja ne stavljam.
Priznajem da se najteži dio posla i dalje odrađuje ručno, ali meni je pečenje u pekaču i dalje znatno olakšanje jer ne moram biti pored šporeta.
Ovom prilikom se želim zahvaliti, i posvetiti recept onome ko je izmislio pek papir :)

  • Ajvar-iz-pekaca(5)
  • AJVAR(4)
  • Pekac(3)
  • Zimnica(3)
  • Pekac-za-kruh(2)
  • Pekac-kruha(2)
  • Ajvar-pekac(1)
  • Zimnica-slana-iz-pekaca(1)
  • Pekac-zimnica(1)

13

Isprobano ovaj vikend s polovicom mjere jer imam manji pekač. Meni je mješanje ajvara najgori dio posla jer stalno prska i po mojim rukama i po kuhinji i ne možeš ga uopće ostaviti. Ovako u pekaču, on sam mješa, a ja gledam TV.  🙂

Super. Radit ću opet jer mi je ispalo samo 3 flašice od ove mjere (polovica od recepta).

Mirjana, ti stavi upola manju mjeru, znači 2,5kg paprika, 1kg patliđana pa vidi. Količina se odnosi na neočišćeno povrće. Meni na kraju ispadne posuda pekača puna manje 1,5 cm od vrha. Tako da je ovo baš mjera za veliki pekač. Bude tu varijacija zavisno od toga kakva je kvaliteta povrća, da li se više ili manje odbaci, ali ispadne baš za veliku posudu.

LLEN molim te da mi pojasniš ovaj recept za ajvar....papriku i patliđan ispečem u rolu  ogulim i sameljem istresem u pekač i uključim na program za ukuhavanje al me zanima omjer jer imam onaj manji pekač...hvala!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)