Moj profil

Bosanska kahva

10 minuta
25
Bosanska kahva

Meni je jutarnja potreba, ali i beskrajni ćejf (uživanje). I naravno da mislim da ni jedna druga nije ni približno dobra kao naša bosanska :)

Meni je jutarnja potreba, ali i beskrajni ćejf (uživanje). I naravno da mislim da ni jedna druga nije ni približno dobra kao naša bosanska :)

Sastojci

da prekrije dno džezve u potpunosti, debljine cca 1,5cm fino mljevene kahve
malo više od zapremine džezve vode
par zrnaca soli

Priprema

1.

Staviti vodu u posebnu posudu da prokuha. Kahvu staviti u džezvu i dodati par zrnaca soli. Kada voda prokuha, džezvu staviti na vruću platu da se kahva malo ugrije i zatim zaliti prokuhanom vodom, promješati i pustiti da se kahva počne dizati. Kada se kahva počne dizati džezvu skloniti sa plate. Sačekati da se kahva malo slegne pa onda doliti vode do pune džezve. Pjena treba da bude gusta.

Posluživanje

Kahva se pije iz fildžana. Nasipa se tako da se najprije kašićicom malo promješa kajmak (pjena na vrhu) i onda se raspodijeli u svaki fildžan po malo, da bi u svakom fildžanu na vrhu kahve bio kajmak. Onda se kahva razlije u fildžane. Kahva se pije polako, kratkim srkovima, između kojih se prave pauze za uživanje u aromi i razgovor. Kahva se u pravilu služi sa kockama šećera koje se po malo umaču u kahvu i grickaju tako da se šećer zadrži u ustima i na njega se popije srk kahve. U posebnim prilikama se uz kahvu služi rahatlokum.

  • Kava(3)
  • Bosanska-kuhinja(1)
  • Kafa(1)
  • Bosanska-kava(1)
  • TOPLI NAPITCI(1)

25

@LLEN Da, skroz malo pjene i pocne da kuha. Da, zagrijem je, da promjesam nako sto prespem pa vratim na vatru i znaci tako. Za kolicinu kafe sad nisam sigurna, stavim koliko mislim da je dobre jacine, ono sto znam kad pijem. Mjenjala sam ovih zadnjih dana par postupaka. Voda sa kojom zalijevam kahvu je iz kuhala za vodu. Pokusavala sam da kad voda prokuha, ostaviti je da se spusti malo temperatura pa tek onda zalijevam, takodjer smanjim malo i temperaturu na kolu, nakon sto zalijem prvi put i cekam da kine te sam sipala manje vode, samo od prilike oko cantu visine. Mogu reci da vec bolje kihne al bi rekla da mozda moze to i bolje. Ko'u maloj dzezvi kad kine, moram je sklonuti da ne prekipi. To hocu i kod ovog vecog ibrika.. Pa ako moze ko dati jos neki savjet, rado :).

@Yathrib misliš, kad je veća posuda, nakon što kafu zaliješ vrelom vodom nema pjene i neće da se diše, samo počne da kuha? Možda nema dovoljna količina kafe? Zagriješ li malo suhu kafu prije dodavanja vode? Promješaš li nakon stavljanja vode?

Pokusavam da nadjem neki savjet za moj problemcic:). I tako pripremam kahvu osim bez soli. Desi mi se da kad koristim ibrik, kahva nece da kine/kihne I naravno ni ukus ni izgled nebude isti ko kad kine. U maloj djezvi il malom ibricicu mi se to nedesava al vec onaj od pola litre, nece mi. Kahva podje kad je zakuham da kuha i to je to. Jel neko mozda zna gdje bi mogla promjenuti nacin il sta vec pravljenja? Zahvaljujem unaprijed

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)