Moj profil

Bosanski somuni (lepine)

1.612

Jos dok sam zivjela u Bosni somune sam uvijek imala u zamrzivacu, sarajevske, banjalucke, beogradske, pa uz malo zagrijavanje bili su kao iz pekare. Tako i sada, uvijek ih pravim vise, pa zamrznem…..a uz cevapcice su najbolji…

Jos dok sam zivjela u Bosni somune sam uvijek imala u zamrzivacu, sarajevske, banjalucke, beogradske, pa uz malo zagrijavanje bili su kao iz pekare. Tako i sada, uvijek ih pravim vise, pa zamrznem…..a uz cevapcice su najbolji…

Sastojci

1 kg. brasna
2 supene kasike kvasca
250 ml. mlijeka
1 supena kasika secera
1 cajna kasika soli
cujrukotica(cujrukot)

Priprema

1.

Kvasac pomijesati sa secerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.

2.

Brasno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto.Dobro uraditi rukama, uvijek povlaceci rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrasnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.

3.

Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.

4.

Na dobro pobrasnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano poceti razvlaciti.

5.

Veoma je bitno da somun razvlacite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obicno u jednoj ruci (na dlanu) drzim somun a drugom razvlacim.

6.

Malom cackalicom za raznjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.

7.

Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peci 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene.Somuni se napusu i to je znak da su gotovi.

Posluživanje

Nema amerikanca koji je probao somune i cevapcice a da nije bio odusevljen.Kada mi je prije nekoliko godina sinovljev kompletan tim sa trenerima (njih oko 20-ak) bio na veceri, porcija cevapa se trazila vise a o luku da i ne govorim. Njihov komentar je bio, interesantna kombinacija…..
Somuni by:
Cipelica
Strufna
Mischel
Superkemija
Milicza
Zule
Ptea
Emyy
Soprano
ARGENTA prvi put i jos jednom
Minna
Vitirena
NIKOTVOJ
DaSilva
BubaMD
poshada

  • Lepinje(34)
  • Somuni(22)
  • Peciva(13)
  • Somun(11)
  • Pecivo(6)
  • Kruh i peciva(5)
  • Kruh(4)
  • Dizano(3)
  • Lepinja(3)

242

Slike sve govore ;)

Ovaj put još bolji!

Divni!!!

Ovako je ispalo drugima