Moj profil

Brzi mladi sir

162
Brzi mladi sir

Zivite u zemlji u kojoj mladi sir ne mozete naci. Evo po receptu moje bake, kako brzo da napravite mladi sir koji ce vas oduseviti i umanjiti nostalgiju.

Zivite u zemlji u kojoj mladi sir ne mozete naci. Evo po receptu moje bake, kako brzo da napravite mladi sir koji ce vas oduseviti i umanjiti nostalgiju.

Sastojci

mlijeko (ja obicno pravim sa 2 l mlijeka, ali mozete po zelji)
2-3 kasike sirce (mada vam moze zatrebati i vise, ovisi o jacini sirceta koje koristite, ne jabukovo sirce)

Priprema

1.

Mlijeko stavite u serpu na laganu vatru do tacke kljucanja. Blago da prokuha. Skinete sa vatre i dodate sirce. Promjesajte kasikom i vidjecete kako vam se odvaja surutka. Odvojite surutku (ja obicno procjedim kroz cistu gazu). Preostali sir stavite u zjdelicu, posolite po zelji i neka se ohladi. Time dobijate tzv. 'sir u mrvama'.

2.

A evo kako da dobijete i grudu sira. Isti postupak koji je vec naveden, ali nakon sto procjedite surutku kroz gazu, preostali sir ostavite u gazi koju umotate i tako formirate 'grudu' sira. Stavite na tanjir, poklopite drugim tanjirom (okrenite drugi tanjir) i pritusite necim teskim (ja u manju serpicu naspem vode i time pritusim). Primjeticete da se ostatak surutke i dalje cijedi u tanjir, prosipajte sve dok vidite da vise nema. Sir neka vam stoji tako umotan i pritusen nekih sat-dva da se formira. Zatim izvadite iz gaze, stavite na tanjir i posolite sa svih strana (utrljate rukom). Ostavite u frizider dan-dva, ali nakon svakih par sati okrecite sir da se malo sasusi sa svih strana i mozete da jedete divan mladi sir.

  • Sir(9)
  • Domaci-sir-sa-octom(1)

21

Pravim na isti nacin i zaista bude odlican.

Pravim na isti nacin i zaista je odlican. 

Mnogo mi je drago 🙂 prijatno 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)