Moj profil

Brzo Lisnato Testo (Rough Puff Pastry)

60 minuta
218

Ovaj sam recept imala uz moj recept za Krem Rolne, ali sam zbog sirine primene odlucila da ga izdvojim-on to svakako zasluzuje. Jednako je pahuljasto i nezno kao pravo lisnato testo sa izuzetkom broja listica-koji su manji. Spremno za manje od 1 sat.

Ovaj sam recept imala uz moj recept za Krem Rolne, ali sam zbog sirine primene odlucila da ga izdvojim-on to svakako zasluzuje. Jednako je pahuljasto i nezno kao pravo lisnato testo sa izuzetkom broja listica-koji su manji. Spremno za manje od 1 sat.

Sastojci

360g meko brasno
360 g puter
3/4 kasicice so
180 ml voda (ledena)

Priprema

1.

Pospite radnu povrsinu brasnom, dodajte so i hladne kockice putera. Korisno bi bilo da imate pri ruci ovakvu alatku (engl. “scraper”-strugac, koja sluzi za struganje, skupljanje i secenje testa) (Slika). Mozete umesto toga koristiti i veliki siroki noz ili nesto slicno. Dakle, koriscenjem nekog od navedenih pomagaca puter treba usecati u brasno. Radite ovako dok ne dobijete grubu, mrvicastu mesavinu (Slika). Malo po malo dodajte vodu kako bi povezali testo. Kada ste dodali svu kolicinu vode (ne vise od navedene), usecanjem povezite testo vasim pomagalom (ne rukama) dok ne postane blago povezano.

2.

Oblikujte ovu prilicno grubu masu u pravougaonik-pomazuci se rukama (Slika) i oklagijom razvijte na debljinu od oko 1 cm (malo pospite brasnom oklagiju kako se masa ne bi lepila za nju. Uza strana pravougaonika treba da bude okrenuta ka vama.

3.

U ovoj i ostalim fazama trudite se da strane pravougaonika budu prave kako bi se lepo preklapale.

4.

Opticki podelite pravougaonik na 3 dela (srednji i dva kraja) i savijte krajnje delove (jedan po jedan) tako da ih preklopite na srednji deo (u pocetku ce se masa raspadati-ako je potrebno koristite i vase pomagalo da ga podmetnete ispod testa radi lakseg preklapanja, ali ne brinite, ponavljanjem postupka ce se povezati). Okrenite testo za 90 stepeni, tako da savijeni delovi stoje vertikalno.

5.

Ponovo razvijte testo oklagijom u pravougaonik, na oko 1 cm debljine (u medjuvremenu pospite ponovo radnu povrsinu brasnom).Preklopite kao i prvi put, okrenite opet za 90 stepeni i ponovite ceo postupak dok testo ne postane glatko i povezano (Slika) (ukupno 4-5 presavijanja).

6.

Za jos vise slojeva savijte testo kao knjigu-razvijte testo u pravougaonik kao i prethodnih puta a potom svaku od uzih strana pravougaonika savijte ka sredini pravougaonika (Slika), potom testo sklopite kao knjigu (Slika).

7.

Umotajte testo u foliju i ohladite oko 30 minuta u frizideru a potom testo razvijte i presavijte jos 2 puta-tada je spremno za upotrebu (u ovom trenutku mozete nastaviti sa radom ili ga spremiti u frizider za kasnije).

8.

Ukoliko je testo provelo duze vremena u frizideru dajte mu vremena da se pre rada sa njim malo opusti na sobnoj temperaturi (15-20 minuta).

9.

Testo mozete cuvati do dva dana u frizideru ili do 1 mesec u zamrzivacu.

10.

Primer listanja: kora za krempitu.

Posluživanje

Recept za testo je preuzet sa finecooking.com (Rough Puff Pastry, by Molly Stevens).

  • Lisnato(9)
  • Lisnato tijesto(6)
  • Lisnato-testo(5)
  • Testo(2)
  • Lisnato-x(1)
  • Lisnato-tijesto-za-kremsnite(1)
  • Baza-tijesto(1)
  • Tijesta(1)
  • Jogi-o-recepti(1)

18

Super recept. Danas ga pravila za šampitu. Za deset minuta se zamjesi i izvalja. Ja sam ga okrenula samo 2 puta ,,i predivno je ,,slojevito i prhko.

Odlicen recept  za domasno lisnato testo🙂

#15 drago mi je da ti se dopalo

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)