Moj profil

Cicvara

15 minuta
168

Dok mraz ledi prozorska okna, a djeca sa druge strane u njih duvaju, ne bi li ih zamaglila, dok napolju vije mecava, a drva u sporetu pucketaju, najbolji je dorucak – kad na sporetu zacvrci prava domaca cicvara.

Dok mraz ledi prozorska okna, a djeca sa druge strane u njih duvaju, ne bi li ih zamaglila, dok napolju vije mecava, a drva u sporetu pucketaju, najbolji je dorucak – kad na sporetu zacvrci prava domaca cicvara.

Sastojci

za
1,5 dl kravljeg mlijeka
3 kasike ulja
2 kasike mekog psenicnog brasna
2-3 kasike skorupa
200 g izmrvljenog domaceg sira
2 kasike domace pavlake

Priprema

1.

Najvaznija stvar kod cicvare je mijesanje. Stare bake su govorile da se cicvara uvijek mijesa u smjeru kazaljke na satu. Zasto, kako – niko nije dokucio… Ali, ne kosta nista da to ispostujemo… Dakle, kad pozelite da napravite cicvaru, ne treba vam mnogo ni vremena, ni sastojaka, treba vam samo malo strpljenja.

2.

Neka su vam svi potrebni sastojci nadohvat ruke – ili, ako imate male pomagace kao sto ja imam, neka vam dodaju. Ipak ce se racunati da ste je vi napravili. :)

3.

U dublji tiganj sipamo mlijeko i ulje. Stavimo na srednju vatru. Kad provri, dodamo dvije kasike brasna, onako na suvo, i zapocnemo mijesanje. Sve treba raditi lagano, bez zurbe. Razbijamo najprije grudvice koje se od brasna stvaraju, mijesamo dakle uvijek u smjeru kazaljke na satu. Polako pocinje zgusnjavanje. Dodamo skorup.

4.

I dalje mijesamo. Skorup se topi. Mijesamo.

5.

Dodamo izmrvljeni sir. Mijesamo. Sir se topi. Mijesamo lagano.

6.

I dalje mijesamo. Dodamo pavlaku. Mijesamo. Masa je vec dobrano gusta i ujednacena. Sav bijeli mrs se potpuno istopi. A mi i dalje mijesamo…

7.

Dokle???? Dok ne vidite da se masa odvaja od tiganja i „bjezi“ za kasikom. E, cicvara je gotova…

8.

Sto nek je vec postavljen, jer se cicvara jede vruca! Uz nju vam nije potreban ni hljeb, niti bilo sta drugo, jer je cicvara veoma zasitan obrok. Samo mozda solja domaceg kisjelog mlijeka, hladnog…

Posluživanje

Nek vam je prijatno! Voli vas Zmajica :)

  • Cicvara(16)
  • Doručak(3)
  • Stari recepti(1)
  • Bakini recepti(1)
  • Stara jela(1)
  • Cicavara(1)
  • Peca(1)
  • Dorucak-vecera(1)

57

Pa vidi, neki put bih i ja mogla da pojedem po kila cevapa plus cicvaru 🙂 Stavila sam da je za cetiri osobe, jer smo tada kada su i slike uz ovaj recept nastale nas cetvoro doruckovali. Jelo je fakat jako i zasitno, ponavljam da ta jacina dolazi od sira i kajmaka koji se upotrebljavaju. Energetski unos dovoljan za cetvoro, manje jesnih :)))

🙂 Radila sam sve proporcionalno kolicini od 1dl mleka, znaci za 1/3 mere manje i bez ulja, i sve pojela sama, sa svojih 53kg ❓😵

Nisam pogrijesila 😁 ovo je veoma zasitno, jer je u mom kraju taj punomasni kajmak i sir vrlo jak, pa samim tim i cicvara spremljena sa njima. Uz to obicno ide i solja kisjelog mlijeka, opet domaceg punomasnog... :)

Ovako je ispalo drugima