Moj profil

Čokolada

89
Čokolada

"mama, mama... a zašto nikada sami ne napravimo čokoladu"... dobro me dijete sjetilo... imam u staroj bilježnici recept od moje mame za čokoladu... 

"mama, mama... a zašto nikada sami ne napravimo čokoladu"... dobro me dijete sjetilo... imam u staroj bilježnici recept od moje mame za čokoladu... 

Sastojci

1,5dl vode
1/2 kg šećera
po želji, a i ne mora sjeckani orašasti plodovi, natopljene grožđice ili brusnice... mogu i sitno lomljeni keksi

Priprema

1.

Najvažnije je u ovom receptu da se sve odvija vrlo brzo... tj. dodavanjem sastojaka u toplu vodu sastojci brzo stisnu, tako da prije početka morate pripremiti sve namirnice - izvagati ih i staviti u posudice, te nauljiti lim za čokoladu. Lim može biti: duboki, rebrasti ili tacna ili kalupi za praline.

2.

Šećer i vodu u loncu kuhati da vrije točno 5 minuta, skinuti sa vatre i dodavati uz stalno miješanje: ovim redom: margarin izrezan na kocke - miješati dok se ne otopi, kakao, mlijeko u prahu, te dodatke po želji. 

3.

Dobro sjediniti i izliti u nauljeni lim. Ostaviti na hladno. 

4.

Kad se stisne i ohladi izvaditi iz lima i rezati na ploške.

Posluživanje

Ja sam za prvi puta nakon 20 godina kako ju nisam pravila napravila obićnu bez ikakvih dodataka. Drugi puta radim sa brusnicama, grožđicama, lješnjacima, keksima i sl. dodacima.  

  • Čokolada(3)
  • Desert(1)
  • Choxa(1)

8

je... razlika je - zato i ide manje maslaca ... ja sam prvi puta kuhala manje i nije mi se stislo...

Je , imam isti rcp, samo je maslaca upola manje i postupak malo drukčiji, kaže : kuhati 7 min! Koja razlika 5 ili 7 minuta.

da da... stari je to recept 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)