Moj profil

Čokoladni preslikači - uputstvo za rad

529

Čokoladni transferi ili preslikači za čokoladu su tanke plastične folije sa različitim dezenima koje služe za "oslikavanje" čokoladnih ograda za torte, čokoladnih ukrasa ili glazura. Sami dezeni na folijama su od obojene kakao mase. Na njih se nanosi otopljena čokolada. Nakon što čokolada očvrsne, plastična folija se lagano skine, a na čokoladi ostane dezen. Uputstvo za upotrebu kaže: "Naneti na transfer otopljenu čokoladu, ostaviti da se stegne i ukloniti foliju. Ili naneti glazuru na kolač, zalepiti transfer na glazuru, te ga ukloniti nakon što se glazura stegla". I još nekoliko trikova...

Čokoladni transferi ili preslikači za čokoladu su tanke plastične folije sa različitim dezenima koje služe za "oslikavanje" čokoladnih ograda za torte, čokoladnih ukrasa ili glazura. Sami dezeni na folijama su od obojene kakao mase. Na njih se nanosi otopljena čokolada. Nakon što čokolada očvrsne, plastična folija se lagano skine, a na čokoladi ostane dezen. Uputstvo za upotrebu kaže: "Naneti na transfer otopljenu čokoladu, ostaviti da se stegne i ukloniti foliju. Ili naneti glazuru na kolač, zalepiti transfer na glazuru, te ga ukloniti nakon što se glazura stegla". I još nekoliko trikova...

Sastojci

Materijal
Čokolada
Čokoladni preslikači
Makaze
Kuhinja u koju niko ne upada da nešto na brzinu pregrize :)

Priprema

1.

Čokoladni preslikači se ne kupuju (za sad) u običnim prodavnicama, a ne mogu se naći ni u prodavnicama poslastičarske opreme. Bar ne u Srbiji, a kako sam videla po komentarima ni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije se mogu poručiti preko interneta (tako ih ja nabavljam).

Hrvatskoj se mogu naći u Dora uslugama i u dućanu "Sve i svašta" u Gornjem Stupniku.

Pročitala sam i da ih prodaje tvrtka "Tarik" iz Kastava. Hvala svima na dojavama!!!

Možda neko od vas zna gde se još mogu nabaviti.

Možda će vas zanimati i ovaj sajt. Tek sam saznala za njega (Hvala, MimiBGD!)


A sad kako se radi sa njima.

Postupak Čokoladu otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na vodenom kupatilu. Ohladiti je da bude lagano mlaka i nanositi na preslikače.
1.

Topljenje čokolade u mikrotalasnoj

Ja je topim na 80% snage 40 sekundi, pa otvorim mikrotalasnu, pa 30 sekundi topim, otvorim MW i promešam čokoladu, pa još 30 sekundi pa promešam. Obično na kraju ostanu komadići čokolade koji se nisu istopili, ali mešanjem se i oni otope.

Čokolada se ne sme topiti odjednom minut i po jer će zagoreti pri dnu.

2.

Temperatura otopljene čokolade

Pre nego je nanesete na preslikač, otopljena čokolada se mora prohladiti da bude lagano mlaka.

Ako je otopljena čokolada vrela, prilikom nanošenja na preslikač razmrljaće se šare preslikača (jer su izrađene od kakao mase koja se topi na oko 37 stepeni C ).

Ne sme biti ni hladna, jer se šare neće preslikati na nju.

Možete isprobati na malom komadu preslikača. Nanesete je , razmažete, ohladite minut u zamrzivaču i uklonite foliju.

3.

Nanošenje čokolade

Preslikač iseći na komade željene veličine i oblika. Okrenuti stranu sa šarom na gore. Nakon što se otopljena čokolada prohladila, na željenu veličinu preslikača nanosi se kašikom i to duplo više nego što će je biti potrebno za sam čokoladni ukras.

4.

Lagano razmazati čokoladu špatulom po celom komadu preslikača, ne pritiskajući previše. Poravnati. Neka bude čokolade i oko preslikača, ne smeta.

5.

Preneti preslikač sa čokoladom u frižider i ostaviti da se čokolada stegne. Potrebno je 5 do 15 minuta u zavisnosti od debljine čokolade koja je nanešena.

6.

Lagano "oljuštiti" plastičnu foliju.

Čokoladna ograda ukrašena preslikačem
1.

Tortu dobro ohladiti u frižideru.

2.

Izmeriti metrom visinu torte i prečnik. Izračunati obim torte = prečnik (cm) x 3.14

Npr. ako je torta prečnika 24 cm obim će biti 24 cm x 3.14 = 75.5 cm. Neka je visina torte 6 cm.

3.

Iseći dve trake čokoladnog preslikača čije dimenzije su OBIM x VISINA torte. U navedenom primeru potrebna je ograda dužine 75.5 cm (napraviti za oko 1 cm dužu, dakle 76.5 cm) i širine 6 cm, pa će biti potrebne dve trake širine 6 cm, a dužine 76,5cm : 2 (Jedna 6 x 38 i druga 6 x 38.5 cm).

4.

Proceniti koliko je čokolade potrebno u zavisnosti od veličine torte. Za navedenu tortu potrebno je 150 - 200g čokolade.

5.

Trake okrenuti šarom na gore. Nakon što se otopljena čokolada prohladila, na traku preslikača nanosi se kašikom i to duplo više nego što će je biti potrebno.Lagano razmazati čokoladu špatulom po celoj traci, ne pritiskajući previše. Poravnati. Neka bude čokolade i oko preslikača, ne smeta.

6.

Ostaviti trake preslikača sa čokoladom na SOBNOJ temperaturi da se čokolada stegne do, otprilike gustine linolade, eurokrema ili čvršće nutele. Ivice "ogradice" počinju bivati čvrste. Potrebno je oko 5 minuta zimi na nižim sobnim temperaturama, a na višim temperaturama  10 – 15 minuta. Ako ih prenesete u frižider, čokolada će skoro trenutno očvrsnuti i nećete je moći preneti na tortu jer će popucati.

7.

Kada se čokolada dovoljno stegla, paaažljivo uhvatiti levu i desnu stranu jedne trake,  donju ivicu prisloniti uz donju ivicu torte i zalepiti čokoladu sa trakom na bočnu stranu torte. Uraditi tako i sa drugom trakom i voditi računa da se čokolada jedne trake lepo spoji sa čokoladom druge trake. Mogu se malo i preklopiti, jer će se prilikom skidanja folije skinuti i preklopljeni višak.

Staviti tortu sa ogradicom u frižider na 15 minuta, pa pažljivo "oljuštiti" foliju.

Napomene
1.

Ako je temperatura prostorije visoka - iznad 25 stepeni C, treba rashladiti prostoriju pre rada. Ako pravite čokoladnu ogradu za tortu, poželjno je da rashladite i ruke pod mlazom hladne vode pre nanošenja preslikača sa čokoladom na tortu.

Pogledajte još
1.

Kako je JaKa66 ukrasila glazuru.

Kakve čokoladne ukrase pravi GocaP.

Kako to izgleda kod Pote.

2.

Kako se pravi čokoladna mašna ukrašena preslikačima.

  • Dekoracije(31)
  • Dekoracija(16)
  • Dekoracija-torti(3)
  • Čokolada(3)
  • Cokoladni-transferi(2)
  • Cokoladni-preslikaci(2)
  • Saveti(2)
  • Torta(2)
  • Ukrasavanje(2)

92

Ivana, glazure od čokolade sa slatkom pavlakom su uglavnom meke i kremaste i na njih se ne mogu stavljati preslikači. Za ukrašavanje pomoću ovih preslikača idu glazure tipa 100 g otopljene čokolade + 3 - 4 kašike ulja ili ovakva, koju ja koristim. Pogledaj postupak ovde. Ako se pravi ogradica oko torte onda se na folije nanosi čista otopljena čokolada.

Bok Zif. Nadam se da ces vidjeti moj komentar. Naime, ja trenutno imam isti problem kao ti. Kuma sam na krstenju sad za dva dana. i moj kolac je najjednostavnijo.Obican coko biskvit,i krema 300g cokolade otopljrno sa vrhnjem za slag. I ja sad ne znam kada i kako preslikati foliju? Da li odmah na tu kremu cokolada i vrhnje ili kako? Moram li cekati da de ta krema stegne cca 24sata pa otopiti cokoladu na pari i preliti preko te glazure i onda na tu otopljenu coko na pari lijepiti foliju? Neka mi netkoo pomognee pliiz??

Draga Hat opet sam pravila ogradu po ovom Vašem receptu i opet je super ispala😁. Sve sam napisla pod slikom...

Ovako je ispalo drugima