Moj profil

Crnogorski skorup (kajmak)

203

U selima sjevernog dijela Crne Gore bijeli mrs je pored mesa nesto bez cega se ne moze. Ovdje sam vec objavila recept po kome su nase bake spravljale "pljevaljski sir", pa uzimam slobodu da objavim i recept kako se priprema crnogorski skorup (kajmak).

U selima sjevernog dijela Crne Gore bijeli mrs je pored mesa nesto bez cega se ne moze. Ovdje sam vec objavila recept po kome su nase bake spravljale "pljevaljski sir", pa uzimam slobodu da objavim i recept kako se priprema crnogorski skorup (kajmak).

Sastojci

kravlje ili ovcje mlijeko
so

Priprema

1.

Svjeze pomuzeno kravlje/ovcije mlijeko se procijedi kroz nekoliko strukova gaze i stavi da provri.

2.

Ohladi se do sobne temperature, a potom odnese u najhladniju prostoriju u kuci – obicno su to podrumi, ili tzv. “kolibe” – dio kuce, ili zasebna kolibica, u kojima se sakuplja bijeli mrs – sir i kajmak.

3.

Ostavi se da stoji na hladnom 24 h.

4.

Potom kasikom skidamo kajmak – mljecnu masnocu koja se odvojila od ostatka mlijeka. Sakupimo u posebnu zdjelu, ocijedimo od viska tecnosti i posolimo.

5.

Ovakav kajmak se zove “mladi” i moze se odmah koristiti kako u pripremi hrane (za razne pite, proje i slicna jela), moze se prije soljenja namazati na krisku hljeba, poseceriti i kad zagrizete, neke od vas ce to vratiti u djetinjstvo, kao sto mene vraca :).

6.

Ukoliko zelimo onaj “stari” kajmak, tj. skorup, posoljeni kajmak ostavimo da stoji dan-dva, u medjuvremenu pridodajemo od novog skuvanog mlijeka novi kajmak, povremeno ocijedimo visak tecnosti i slazemo u kanticu ili, kako se to nekad radilo, u drvene kacice.

Nekad se skuvano mlijeko razljevalo u specijalno za te namjene pravljene drvene posude – zvale su se “kalice”, koje su bile plitke, duguljaste i ovalne. Plitke – nije potrebna velika kolicina mlijeka, duguljaste – da je veca povrsina na kojoj se skupi mljecna masnoca. Danas je ova tradicija gotovo zaboravljena, na ovakav nacin kajmak skupljaju samo one domacice koje svoje proizvode prave na veliko za prodaju. Od ostatka mlijeka, obezmascenog, napravi se sir, koji je nesto posniji, ali isto tako ukusan.
1.

Uz ovaj recept o crnogorskom skorupu, donosim vam, kao bonus, i jednu varijaciju na temu. Radi se u pavlaci, ili kako je u nekim krajevima zovu, povlaci. Prvi put sam zimus probala ovo cudo od bijelog mrsa i da mi je dostupnije, mislim da bih imala 324 kg!!!
Pavlaka ili povlaka se pravi tako sto se svjeze pomuzeno kravlje mlijeko procijedi i odmah (bez kuvanja, dakle) ostavi na hladno da stoji 24 h ili nesto duze. Na njegovoj povrsini se takodje odvoji mlijecna mast, koja se kasnije skuplja, cijedi i soli, slicno kao sto se radi sa kajmakom. Pavlaka izgleda ovako. Kremasto, slano, ukusno zadovoljstvo. :)

Posluživanje

Moja djeca vole kajmak i na hljebu, i sa ustipcima, i sa przenicama, i u kiflicama, pitama i ostalim stvarcicama koje pravimo. Ponekad im kriske hljeba namazem kajmakom, pa stavim u rernu da se malo zagrije. To je posebna uzivancija. :)

  • Kajmak(22)
  • Sir(7)
  • Skorup(3)
  • Domaci-kajmak(2)
  • Stari recepti(1)
  • Namazi(1)
  • Homemade(1)
  • Kajmak-domaci(1)
  • Predjelo(1)

105

E Taso gde me nadje, i vrati me u detinjstvo. I moja baka je izlevala mleko u karlice ( tako ih kod nas zovu ). Ja sam kad sam imala krave pravila obicno u velikoj serpi, skuvam mleko oko 10l , pa ga pomaknem na kraj sporeta jos jedno sat vremena pa tad na hladno u spajiz. Isti je postupak i kod vas u Crnoj Gori i kod nas u Srbiji i za sir, kajmak i povlaku.

😋

Ma nema šanse dobit kajmak od kupovnog mlika!!! Ovoga se moja mater malo igrala dok se još prodavalo mliko u kesicama, obrala bi s vrha (to ionako ne bi ja tila ni pod razno), malo posolila pa u frižider. I tako svaki dan...pa se nešto i skupilo😉

Sikter 😃

Ovako je ispalo drugima