Moj profil

Crtanje čokoladom - Instrukcije

175

Uz malo mašte, mogućnosti su bezbrojne :)

Uz malo mašte, mogućnosti su bezbrojne :)

Sastojci

Torta!
čokolada (crna je najbolja za rad)
papir za pečenje kolača
spajalice
makaze
papir za štapmanje
štampač
slobodno vreme
dobra volja i strpljenje :)

Priprema

1.

Najidealniji krem po kome možete crtati čokoladom je puter krem, puding krem (uz dodoatak putera), krem od jaja i putera (tipa reforma), ganaš (čokolada i slatka pavlaka 1:1), čokoladna glazura (uz dodatak ulja ili putera).

Nikako šlag iz kesice ili slatka pavlaka!

2.

Sa neophodnim materijalom nema filozofije. Svi mi manje-više imamo ovo kod kuće ili nam je lako dostupno za kupiti.

3.

Pre nego što krenete sa radom, neophodno je naći crtež koji vam se dopada. Najbolje varijante su vam crno-bele. Ja sam slučajno naletela na ovu i pošto mi se dopao dizajn, rešila sam da ga iskoristim.

(Ne znam da li smem postaviti ovu sliku? Ako uredništvo skine, poslaću vam u pp ili email svima koji to budu želeli). :)

4.

Nakon što ste odabrali sliku, odštampati je, vodeći računa da će veličina crteža odgovarati veličini torte (imate razna podešavanja na štampaču - povećati, smanjiti, rotirati sliku... Meni to muž reši :D ).

5.

Zatim, papir iseći do samog crteža. Što je manji, time ćete lakše rukovati.

Iseći i papir za pečenje (iste veličine) i spojiti oba spajalicom.

6.

Sada kada je sve spremno, otopiti čokoladu. Izuzetno je važno da se čokolada pravilo istopi (temperuje), kako vam ne bi pobelela hlađenjem. Bela površina na čokoladi jeste kakao puter, koji se odvaja od kakako mase kada je čokolada pretopla.

7.

Ja topim čokoladu tako što je sitno iseckam. 2/3 otopim u mikrotalasnoj u intervalima od po 10-15 sekundi, uz mešanje između svakog zagrevanja. Kad je potpuno otopljena, dodam preostalu trećinu i mešam, meeešam dok se i poslednji komad ne otopi i čokolada bude svilenkasta. Ostavite da se čokolada hladi, ali i dalje nastaviti sa povremenim mešanjem.

Detaljniji opis o temperovanju čokolade imate kod Dajane - KLIK

8.

Uraditi test papirom: Umočite komadić papira za pečenje i ostavite ga na radnoj površini. Ako vam se čokolada počne sušiti u roku od 2 minuta, spremna je za rad. Ako ne, nastavite sa mešanjem i uradite test papirom sve dok nije spremna za rad.

Kad je čokolada spremna, sipati u poslastičarsku kesicu, otseći vrh (pažljivo, rupica treba da je jako mala) i crtati po papiru za pečenje.

9.

Kada ste završili sa crtanjem, skinuti spajalice, papir pažljivo odvojiti od originalnog crteža na papiru, preokrenuti i zalepiti pažljivo na tortu.

Bitno je da vam površina bude što ravnija!

10.

Tortu sa sve crtežom i papirom za pečenje odložiti kratko u frižider (mada bi najidealnije bilo ostaviti na sobnoj teperaturi, do 20C) da se čokolada stisne, pa pažljivo odlepiti papir.

Stranice torte ukrasiti po sopstvenoj želji! :)

11.

Gingerbread Man :)

  • Dekoracija(6)
  • Dekoracije(5)
  • Čokolada(3)
  • Savjeti(2)
  • Cokolada-napravi-sam(1)
  • Dekoracii(1)
  • Dekoracije-torte(1)
  • Dekoracije-za-tortu(1)
  • Dekoracija-torte(1)

44

Evo mene opet, ovog puta sam pravila tortu za jednog dečaka za njegov prvi rođendan ❤️ . Pozdrav Rado👋

Hvala Anrijana  ❤️  Drago mi je da ti se ovaj nacin dekoracije dopada  i da ti ide od ruke! Saljem ti puno pozdrava 👋

Evo opet mene. Ovog puta sam pravila jednoj devojci za rođendan, želela je leptire, a na sredini sam joj nacrtala početno slovo njenog imena. Pozdrav Rado ❤️

Ovako je ispalo drugima