Moj profil

Dagnje na toć

30 minuta
28

Jeftine, ukusne, dagnje su dostupne tijekom cijele godine. Prije pripreme dagnji na buzaru upozorite susjede da su vam vrata zaključana kada osjete miris kod kuhanja…

Jeftine, ukusne, dagnje su dostupne tijekom cijele godine. Prije pripreme dagnji na buzaru upozorite susjede da su vam vrata zaključana kada osjete miris kod kuhanja…

Sastojci

za
3 kg dagnji
2 dl bijelog vina (stolno)
1 dl domaćeg maslinovog ulja
2 žlice krušnih mrvica za toć

Priprema

1.

Dagnje očistiti od ‘dlačica’, povlačenjem dlačica od korijena školjke prema širem dijelu. Ova školjka se ‘dlačicama’ pridržava za površinu na kojoj živi, ‘dlačice’ su neukusne i potrebno ih je odstraniti. Školjke moraju biti svježe. Kako je ovo najzahtjevniji dio pripreme, dodatni par ruku neće biti na odmet. Također, nije potrebno dodatno čistiti površinu školjki, dovoljno će biti oprati školjke pod dobrim mlazom vode.

2.

Dagnje su pune morske vode. Ovu vodu ćete ‘na pola’ morati odstraniti, u protivnom će toć biti preslan za jelo. Postupak je jednostavan, traje 10-15 min. U teću stavite dagnje, na jakoj vatri, mješajući dok se one počnu otvarati. Kad vidite da su na pola otvorene, i da se u posudi stvorila plavičasta tekućina, skinite s vatre i procjedite. Na pola zato, jer će vam za toć ipak trebati nešto mora iz školjki.

3.

U drugoj teći, na zagrijanom maslinovu, dodatje nasjeckani češnjak i promješajte pola minute (češnjak ne smije izgoriti), dodajte školjke.

4.

Par minuta prevrćite školjke (drvenom kuhačom najbolje) da se izmješaju sa češnjakom, dodajte vino, poklopite, uz povremeno miješanje. Ovako kuhati 10-ak minuta. Pred kraj dodajte mrvice i peršin i opet mješajte školjke par minuta.

5.

Sveukupno, školjke se kuhaju 15-20 minuta, ovdje ovisno o količini. Poklopljena posuda jamči ravnomjernost kuhanja u vlastitoj pari.

Posluživanje

Ovo jelo je fenomenalno, sa bijelim kruhom u toću i prstima u školjkama. Ja osobno uz njih pijem bijelo vino, no po ukusu može i crno. Pripomena: neotvorene školjke se ne jedu. Bijelo meso školjke je muškić a narančasto cura :-D

  • Dagnje(1)
  • More jadransko(1)
  • Glavna-jela-skoljke(1)
  • Riba(1)
  • Morski plodovi(1)
  • Skoljke(1)

4

A da li moze da se napravi ovo odlicno jelo sa smrznatim, vec ociscenim dagnjama? Svijeze bas i ne mogu naci :(

odlican recpet hvala!

Ovako i ja radim…odličan receptić!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)