Moj profil

Dimljena kuhana slanina, meso, kosti, rebra...

59

Ovo je univerzalni recept za namirnicu koju želite pripremati ili sve zajedno.

Ovo je univerzalni recept za namirnicu koju želite pripremati ili sve zajedno.

Sastojci

na 1 litru vode
2 žlice morske soli
slatka mljevena crvena paprika
1-2 kom crvenog luka
korijander u zrnu
2-3 zrna kleka - borovica - zdrobljena
carsko meso bez kosti, svinjski but ili vrat, rebra...

Priprema

1.

U vodu dodati sol, mljevenu slatku i ljutu crvenu papriku, biber mljeveni i u zrnu, izrezan crveni luk na četvrtine,  zdrobljen češnjak, zdrobljena zrna korijandera i kleke - borovice. Potom u gornju smjesu dodati slaninu, meso, kosti, rebra..., poklopiti i kada voda dostigne temp.80°C, "kuhati" vrlo lagano - da se skoro ne vidi da kuha ( na temperaturi 75-80°C), cca 45 minuta. Ja sam poklopila sa tanjurom da meso ne ispliva iznad vode i još sve zajedno poklopila poklopcem.

2.

Moram naglasiti da sam slaninu i meso rezala na šire trake i stavljala ih u mrežice i tako kuhala. Nakon što je meso "kuhano" (gotovo je kada je u sredini mesa temperatura 69-70°C), izvaditi ga iz tekućine, dobro ocijediti i ohladiti, te  osušiti. Potom ga dimiti.

3.

Na dno velikog lonca staviti alu foliju, a u drugu alu foliju staviti 2 šake bukove piljevine uz dodatak malo iverja i sjeckanih grančica vinove loze. Napraviti paketić i na nekoliko mjesta ga izbockati, da bi dim mogao izlaziti. Staviti rešetku sa nogicama i na nju meso. Ja sam iskombinirala vješalicu i okačila meso, slaninu i sir, te sve skupa dimila. Oko ruba lonca stavila sam smočeno platno da ne izlazi dim i tek tada stavila poklopac. Lonac staviti na jaku vatru i kada se piljevina zapali i počne dimiti, smanjiti vatru i dimiti na najmanjoj temperaturi 20-30 minuta. Ugasiti vatru i ostaviti još poklopljeno meso sve dok se ne ohladi (5-6 sati).

4.

Meso dobro ohladiti, narezati i uživati. Dobar vam tek želim!

5.

Budući je bilo vani hladno, meso sam ostavila preko noći na balkonu da se dobro ohladi.

6.

Po najnovijem dimim u kutiji i dimilici prepravljenoj od cjediljke.

  • Dimljeno-meso(2)
  • Meso-suseno(2)
  • Kobaje-dimnjene(1)
  • Suhomesnato(1)
  • KOBASICE(1)
  • Isprobati(1)
  • Meso(1)
  • Dimnjeno-meso(1)
  • Meso-dimljeno(1)

13

Još samo da napomenem da ću ubuduće kada budem radila po ovom receptu meso, slaninu... držati u salamuri, te umotati u pl.foliju ili vrećicu i tako kuhati da bi što više okusa od začina ostalo u mesu.

Ovo je jedan od načina na koji sam radila. Večeras sam stavila slike dimljenja u kutiji i kuhanje-pečenje slanine na pari u pečnici. Vidjela sam vašu pušnicu od bačve, jako lijepo izgleda i sigurno možete odlično odimiti meso, kao što se i vidi na vašim uradcima kobasica i suhog mesa. Ja tek sada učim i isprobavam razne postupke. Ovih dana namjeravam dimiti dio šunke (šol) koji mi se sada nalazi u salamuri. Dobro bi mi došao savjet iskusnog majstora kao što ste vi, jer ja sam samouka, odnosno radim što pročitam i vidim na you Tube.

Slično radim, imam bačvu .... Ja pečem na vrelom dimu, a meso mariniram u rasolu , ovo je dobra varjanta, tako spremana riba se ne treba prethodno kuhati čak

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)